Херман ван Ромпуй става председател на еврозоната

Херман ван Ромпуй става председател на еврозоната
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй трябва да се пребори с вллиянието, което Ангела Меркел и Никола Саркози имат в еврозоната
A A+ A++ A

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпуй ще бъде посочен днес и за председател на еврозоната от лидерите на Европа, пише в тяхна заключителна декларация.

Председателят на срещите на върха на зоната за единна валута в ЕС ще се избира от 17-те й членки по същото време, когато Европейският съвет (състои се от държавните и правителствени ръководители на 27-те членки на ЕС) избира свой председател, се казва още в декларацията, цитирана от АФП.

Президентът на ЕС и председателят на еврозоната ще имат мандат с една и съща продължителност.

„Докато настъпят следващите избори, президентът на Европейския съвет ще оглави и срещите на високо ниво на еврозоната”, се казва в декларацията.

Срещите на държавите-членки на еврозоната придобиват все по-голяма важност на фона на кризата в Гърция, която започна да се разпространява и в други държави от ЕС.

Херман ван Ромпуй е на 63 години. Той е бивш министър-председател на Белгия и председател на Европейския съвет по силата на Лисабонския договор от 2009 г. Мандатът му като президент на ЕС е за периода 2010 – 2012 г.

Смята се, че ръководната му роля в еврозоната ще бъде силно ограничена от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които са решени да продължат да управляват общността на единната европейска валута.

#Ангела Меркел #Никола Саркози #Белгия #еврозона #Лисабонски договор #ЕС #Европейски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"