Добрич представя изложба „Памет за героите”

Добрич представя изложба „Памет за героите”
A A+ A++ A

Изложбата „Памет за героите” ще бъде експонирана от 5-ти септември в зала №2 на Художествена галерия в Добрич, пише Агенция "Фокус".

Изложбата е посветена на годишнината от драматичните събития през 1916 г. и е част от програмата с културни прояви, посветени на Добричката епопея. С нея Националният инициативен комитет и Община град Добрич отбелязват 100 годишнината от Първата световна война. Изложбата съдържа картини от фонда на галерията. Сред тях е и малък бронзов релеф – портрет на генерал Иван Колев от големия скулптор Андрей Николов, предоставен с партньорството на Национална галерия - София.

Експозицията започва с картината „Старият Добрич – окупация” на добричкия художник и учител Никола Тахтунов. В годините, когато Южна Добруджа е под румънска власт и българските училища в Добрич са затворени, той обучава тайно групи ученици по домовете им. В началото на септември 1916 г. след ожесточените боеве и многото ранени в освободения град, помага за разкриване на временни болници в училищните сгради.

Експозицията продължава с няколко малки по формат живописни композиции и една рисунка от Борис Денев, които пресъздават моменти от Тутраканската епопея. Като повече български художници и Борис Денев е бил по фронтовете и е оставил над 460 рисунки, акварели, произведения с масло и други творби, съхранявани в Националния военно-исторически музей в София. През 1915 г. той е назначен за главен военен художник на Щаба на действащата армия и през 1916-1917 г. е на Северния добруджански фронт. „Изнасяне на оръдията при Тутракан”, „Отстъпление на румънската армия – 1916 г.”, „Керван коли из Добруджа” и „Ропотът на конете против войната” са рисувани с маслени бои върху картон, а рисунката с молив е с надпис от художника в десния долен ъгъл „В окопите след кръвопролитния бой при с. Арабаджии в Добруджа”. След влизането на България в Първата световна война, Господин Желязков Сербезов, художник с добруджански корени, е назначен за военен художник на 8-ма пехотна тунджанска дивизия. От този период е картината „Поклонение на войниците пред мощите на Св. Климент Охридски”. Господин Сербезов, както и Борис Денев, участват във военния отдел на Общата художествена изложба в Берлин през 1916 г., посветена на войната. В изложбата е отделено място на Добричката епопея и легендарния предводител на І-ва конна дивизия – генерал Иван Колев.

В табла могат да се прочетат спомени на участници в боевете за Добрич на 5-ти, 6-ти и 7-ми септември, да се проследи биографията на генерала. Публиката може да се запознае с мнения на военни - негови съвременници, за решаващата роля на ген. Колев в битката за Добрич. Акцент в експозицията е бронзовият портретен релеф на ген. Иван Колев, дело на Андрей Николов, скулптор с европейско образование, „един европеец от голям мащаб, който с живота и творчеството си приближава България към сърцето на Европа". В изложбата ще бъдат показани две декоративни вази, изработени от гилзи, използвани през Първата световна война, произведени в Магдебург, 1917 г. В дните на Европейското културно наследство от 5-ти до 7-ми септември Художествената галерия обявява дни на отворените врати.

#Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »