Методи Андреев: Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид

Методи Андреев: Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид
Източник: clubz.bg
A A+ A++ A

 

Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от ГЕРБ Методи Андреев след приемането на законопроекта за промени в Закона за досиетата на първо четене, предаде БГНЕС.

Народният представител и негови колеги от РБ предлагат да се разширят категориите на проверявани лица, кандидатстващи за заемане на публични длъжности - да се включват проверки на районни кметове, заместник кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели.

Лустрацията не означава репресия, а осветяване на миналото, даване възможност на този, който избира да направи един действително информиран избор, поясни Методи Андреев. Затова между първо и второ четене на законопроекта смятаме да вкараме една категорично нова постановка, а именно: оттук нататък всеки, който заеме длъжност, която би трябвало да бъде проверявана по списъка на закона за досиетата, да му се прави предварителна проверка, преди да бъде назначен и без да се иска неговото съгласие. И вече всички предварителни проверки да се обявяват - това е точно чиста форма на лустрация, отбеляза Методи Андреев. Така ще ограничим достъпа на хора с тъмно минало, които се срамуват от него, до важни държавни постове, посочи той.

Именно в този парламент падна давността върху комунистическите престъпления, а когато се гласува важна за държавата комисия или се избират важни за страната длъжности се иска предварителна проверка, похвали се Андреев.

От тук нататък смятаме да обърнем изцяло процеса за проверка, свързана с ДС като се водим от демократичния принцип, че човек не може да бъде репресиран заради това, че е бил част от репресивните служби, поясни депутатът от ГЕРБ. 

#РБ #ГЕРБ #Методи Андреев #законопроекта #ДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »