Русия готви продажба на 1/5 от „Роснефт“

Русия готви продажба на 1/5 от „Роснефт“
Източник: bulgarian.ruvr.ru
A A+ A++ A

 

Русия планира да продаде една пета от държавната компания „Роснефт“ като приватизацията може да стане до края на тази година. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската агенция „Блумбърг“, предаде БГНЕС.

Продажбата на дялове в размер на 19,5% ще се осъществи през 2016 г., ако бъдат намерени „подходящи стратегически инвеститори“. Дялът може да достигне сумата от 11 млрд. долара, като цел на продажбата е правителството да попълни бюджетния дефицит.

Продажбата на дялове в „Роснефт“ е втората такава, след като преди това властите в Москва обявиха, че пускат на пазара 50,8% от по-малкият производител на петрол „Башнефт“. Покупката на дялове в компанията обаче беше забавена заради спорове около потенциалните купувачи.

По думите на Путин продажбата на „Роснефт“ показва решението на Русия да намали ролята на държавата в икономиката на страната.

„Руското правителство няма нужда да държи такива големи дялове и ние сме ангажирани с осъществяването на нашите планове“, посочи Путин, допълвайки, че продажбата няма да се осъществи на всяка цена. Вместо това ще се търси максималната възможна печалба за руската икономика.

В своето интервю руският държавен глава посочи също, че би искал ОПЕК и Русия, които общо произвеждат половината от петрола в света, да постигнат споразумение за замразяването на добива на „черно злато“.

„От гледна точка на икономическия разум и логика би било правилно да постигнем някакъв вид компромис“, каза държавният глава. „Уверен съм, че всички разбират това. Ние вярваме, че това е правилното решение за световната енергетика“, допълни той.

Президентът също така заяви, че въпреки провала на петролните преговори с Иран през април, страните осъзнават, че Техеран трябва да получи разрешение да увеличи продукцията си и да се завърне на световния пазар след свалянето на международните санкции. Путин посочи също, че е възможно да препоръча изпълнение на този план по време на срещата си със саудитския представител принц Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 в Китай следващата седмица.

Русия разчита до голяма степен на петрола и природния газ, като енергийните източници съставят близо 40% от приходите в бюджета. След падането на цените на суровия петрол под 50 долара за барел, военните и други разходи правителството се опитва да намери начини за облекчаване на тежестта върху бюджета преди парламентарните избори в края на тази година и президентския вот през 2018 г., пише още „Блумбърг“. 

#Русия #Роснефт #Владимир Путин #Башнефт #Москва #ОПЕК #Мохамед бин Салман #Г-20 в Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"