Русия обсъжда с ЕС реализирането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“

Русия обсъжда с ЕС реализирането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“
Източник: velikabulgaria.eu
A A+ A++ A

 

Руското министерство на енергетиката планира да обсъди със страните от Европейския съюз реализирането на проектите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Разговори ще се проведат и със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Алескандър Новак в рамките на Източния икономически форум, предаде БГНЕС.

„Ние планираме да обсъдим всички въпроси, засягащи енергетиката – нефт, газ и строителството на тръбопроводните инфраструктури „Северен покот-2“, „Турски поток“, заяви Новак в отговор на журналистически въпрос.

Министърът добави също, че обсъждания се планират и в рамките на среща с Шефчович, която може да се проведе в края на септември или началото на октомври. 

По-рано руската компания „Газпром“ и нейните европейски партньори по проекта - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall, направиха заявка пред германски и полски антимонополни регулатори за създаване на съвместно предприятие по „Северен потк-2“.

Германия одобри решението, но полските регулатори изразиха възражения, тъй като създаването на такова съвместно предприятие би могло да допринесе за ограничаването на конкуренцията. По-късно компаниите оттеглиха искането си пред полските власти.

„Газпром“ и неговите партньори до края на тази година ще трябва да определят нов модел за финансиране на проекта „Северен поток-2“. Регистрираната в Швейцария компания Nord Stream 2 AG, която е оператор на газопровода, е изцяло собственост на „Газпром“, тъй като западните компании все още не са вложили в нея капитал.

Тръбопроводът трябва да преминава по дъното на Балтийско море от руските брегове до германска територия. Капацитетът на всеки един от двата му ръкава трябва да е 27,5 млрд. куб. м за година.

#Европейския съюз #Северен поток-2 #Турски поток #Европейската комисия #Марош Шефчович #Шефчович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"