САЩ върви към рецесия. Дължи 20 трилиона долара

САЩ върви към рецесия. Дължи 20 трилиона долара
Източник: bulgarian.ruvr.ru
A A+ A++ A

 

В края на вчерашния ден дългът достигна 19,51 трилиона долара. Коментирайки новината, онлайн изданието "Вашингтон икземинър" напомня, че когато Барак Обама пое президентския пост, дългът бе 10,63 трилиона долара. Така за непълни 8 години той почти се е удвоил. Очаква се в края на мандата на Обама идния януари дългът да доближи 20 трилиона долара, предаде БГНЕС.

По данни на МВФ сегашният дълг на САЩ представлява 107,5% от брутния вътрешен продукт. През 1998-2007 години той бе средно 60,7 на сто.

Междувременно в обръщение към клиентите на банка Societe Generale нейният аналитик Албърт Едуардс предупреждава, че единственото, което крепи американската икономика, е потребителят, но това няма да продължава дълго. За неговото обръщение съобщи Business Insider.

По думите му икономиката на САЩ е близо до срив, а намаляването на производственото инвестиране и на печалбата показва, че предстои рецесия.

Аналитик сравни сегашното икономическо положение в САЩ с това отпреди финансовата криза през 2007 година, когато само потреблението крепеше икономиката от рецесия. Но в крайна сметка, липсата на инвестиции в бизнеса и забавянето на пазара на труда рефлектира и върху потребителите и БВП на страната рухна. Едуардс предупреждава, че растежът на инфлацията в САЩ скоро ще започне да изтощава ресурсите на потребителите, което само ще влоши положението. 

#Барак Обама #МВФ #САЩ #Societe Generale #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"