Ненчев: На този етап не се налага изпращането на повече хора на границата

Ненчев: На този етап не се налага изпращането на повече хора на границата
Източник: www.novini.bg
A A+ A++ A

 

На този етап не се налага изпращането на повече хора на границата. Това заяви по време на заседание на Комисията по отбрана военният министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

Ненчев бе запитан дали има готовност за изпращане на допълнителни военни за защита на границата ни с Турция. „Предприех инициативи, с които трябваше да обучим една не малка част от нашите военнослужещи съвместно с МВР и Гранична полиция. При необходимост те имат готовност в рамките на няколко часа да се предислоцират там. Много често посещавам границата, интересувам се за обстоятелствата там, за работата и задълженията на военните”, обясни военният министър.

„На този етап не се налага изпращането на повече хора на границата с Турция. Ако се наложи и постъпи искане от страна на Гранична полиция и МВР съм в състояние да откликна в рамките на няколко часа. Имам готовност за това”, увери той депутатите от комисията.

От друга страна Валентин Радев от ГЕРБ запита Ненчев как се разходват бюджетните средства на Министерство на отбраната и какво се случва с обществените поръчки. Министърът призна, че има известни затруднения с горивата, тъй като се отделят доста сериозни разходи по охрана на държавната граница, които са ежедневни и не са малко. „В края на годината ще обявим съответната обществена поръчка и се надявам през ноември да имаме налични горива. Имаме няколко проекта по програма на НАТО, които ще бъдат насочени към Ново село и Безмер, които са за около 60 млн. лв., които ще усвоим”, посочи Ненчев.

„За инвестиционните проекти за двигателите процедурата приключи и има фирма, която е спечелила. През ноември ще получим допълнително 2 двигателя от Пошла и в рамките на тази година би следвало да получи, още 10. Така в края на годината ще имаме шест МиГ-29 в летателна готовност. Приключихме с проекта за новите униформи, възложени са на Интендантско обслужване и предполагам, че до края на годината първите бройки ще са готови. Една част от тях ще отидат за контингента ни в Афганистан. Ще усвоим всичко, което имаме по бюджет”, убеден е военният министър.

На въпрос дали Министерство на отбраната ще поиска от ЕС допълнителен финансов ресурс за разходите по охраната на границата, Ненчев беше категоричен, че отговорът е да и той самият многократно настоявал да бъдат предвидени средства и за неговото ведомство. „Ние сме много силно затруднени. Предоставили сме толкова техника и хора, които беше поискано. Ще кандидатстваме по всички програми”, зарече се още Николай Ненчев. 

#Николай Ненчев #Турция #МВР #гранична полиция #Министерство на отбраната #НАТО #МиГ-29 #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »