Мароканци, екстрадирани от Франция, готвели крупни атентати

Мароканци, екстрадирани от Франция, готвели крупни атентати
Източник: www.manager.bg
A A+ A++ A

 

Двамата марокански екстремисти, екстрадирани от Франция в родината им на 26 август, са подготвяли мащабни атентати от името на „Ислямска държава”, съобщи в комюнике министерството на вътрешните работи на Мароко, предаде БГНЕС.

Вътрешното ведомство в Рабат посочва, че на единия джихадист било възложено да координира осъществяването на големи терористични актове на френска територия.

За целта мароканецът наблюдавал обществени места, където се събират много хора в края на седмицата.

В плановете на двамата екстремисти влизало атаки с използването на огнестрелно оръжие, палежи и нападение в градския транспорт, за да има възможно най-много жертви.

Същевременно, единият от двамата екстрадирани подбуждал свои сънародници да извършват атентати в Мароко. Мишени трябвало да бъдат ключови обекти, жилищни райони, служители на службите за сигурност в кралството, за бъде отмъстено за преследването на активисти на ИД и нейни клетки на национално и международно равнище.

В момента двамата мароканци са разследвани от Централното бюро за съдебни разследвания в Рабат, създадено през март 2015 година за борба с различни видове престъпна дейност и с терористични заплахи.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов по-рано съобщи, че от началото на годината Франция е експулсирала 15 чужденци, насаждали омраза и подбуждали към тероризъм. 

#ислямска държава #Мароко #Рабат #обществени места #мишени #Бернар Казньов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »