И пещерните хора са имали „Фейсбук”

И пещерните хора са имали „Фейсбук”
Археологът Марк Сапуел и неговият колектив подробно изследвали хиляди рисунки, издълбани в скалата, с които хората от бронзовата ера споделяли преживяното от тях. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Пещерните хора също са ползвали социална мрежа, като са си имали своя „стена“ от гранит за споделяне, досущ като „Фейсбук“, сочи проучване на екип от университета в Кеймбридж, проведено в Швеция и Русия.

Археологът Марк Сапуел и неговият колектив подробно изследвали хиляди рисунки, издълбани в скалата, с които хората от бронзовата ера споделяли преживяното от тях, предадоха БТА и bTV.

Творбите в Намфорсен в Швеция, изобразяващи хора, животни и ловни излети, съхранявали под графична форма придобитите знания и разменяли ловни и други практически съвети, необходими за оцеляването.

Според Марк Сапуел на тази гранитна „стена“ в Швеция, с размерите на футболно игрище, хората се завръщали в продължение на хилядолетия, за да рисуват и общуват. Тя им носела утеха и радост от съпреживяното.

Подобна функция имали и рисунките, открити на мегалитна плоча в Залавруга, Русия. Общо на двете места били анализирани около 2500 изображения.

„Има нещо много особено в тези артефакти. Хората са се връщали на тези места, защото са знаели, че други преди тях са оставили някакви следи. Явно и праисторическият човек е имал нужда от общуване, както и съвременнният. Рисунките подканват към коментар и добавяне на нови изображения с интервал от стотици, а може би и хиляди години. Това е било израз на идентичността на тези ранни общества, далеч преди появата на писмеността“, коментира Марк Сапуел.

#Фейсбук #Кеймбридж #Швеция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"