Приеха доклад за състоянието на НС

Приеха доклад за състоянието на НС
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

 

В НС депутатите приеха днес годишен доклад за състоянието на националната сигурност на България за 2015 г., в който е отчетено нарастването на заплахите за сигурността на Република България и Европа от терористичен и неконвенционален характер, с 97 гласа „за”, 2- „против“ и 14- „въздържали се“, предаде БГНЕС.

В документа са представени действията и мерките, предприети от българската държава за справяне с рисковете за националната сигурност от външнополитически характер. През 2015 г. тези предизвикателства и заплахи произтичаха основно от войната в Сирия, от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка, генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от ЕС.

От кризата в Украйна и промяната на стратегическата среда за сигурност в Европа и в частност - Черноморския регион. Посочени са резултатите, свързани със завършване на процеса за законово уреждане на съществуването и функционирането на службите за разузнаване и сигурност на България и като цяло на системата за защита на националната сигурност.

Дава се оценка, че вероятността от възникване на военен конфликт в Югоизточна Европа е ограничена. Обърната е негативната тенденция на намаляване на бюджета на Министерството на отбраната през последните години, като същият е задържан на 1.35% от БВП, равно на бюджета за 2014г., което е изискване на Програма 2020 и на срещата на върха на НАТО в Уелс. Запази се структурата и съставът и на въоръжените сили в рамките на 37-40 хил. души.

По време на дебата Димитър Лазаров заяви, че ГЕРБ ще подкрепи доклада и обясни, че вследствие на констатациите за националната ни сигурност са предприети законодателни инициативи и са отпуснати от правителството 2,5 млрд. лв. за самолети, кораби и др. Жельо Бойчев от БСП лява България посочи, че изводът му от доклада за националната ни сигурност е, че най-големият риск за страната ни е функционирането на институциите ни. По думите му докладът е изпразнен от съдържание и съдържа безсмислици и противоречия, както и взаимно изключващите се заключения и констатации. Ген. Михо Михов от АБВ заяви, че групата му ще подкрепи доклада. Той обърна внимание, че в доклада е подчертано, че решаването на кризата в Близкия Изток и Северна Африка зависи и от България. Според него докладът има констативна част, но липсва аналитичност в дълбочина, както и раздел, свързан с външната политика.

Депутатът от ДПС Янко Янков каза, че трябва да се осигури необходимият финансов ресурс за сигурността на България, защото в противен случай съществуването на нашата държава е застрашено. Трябва да се осигури необходимата подкрепа на премиера Бойко Борисов по отношение на справянето със заплахите, свързани с бежанския поток, допълни той. Една много сериозна бежанска инвазия може да постави държавата ни на изпитание, което да я разруши, отбеляза той. 

#НС #България #националната сигурност #Европа #Африка #ЕС #Украйна #Черноморския регион #БВП #Югоизточна Европа #Министерството на отбраната #НАТО #Уелс #Димитър Лазаров #ГЕРБ #БСП #Жельо Бойчев #Михо Михов #АБВ #Близкия изток #Северна Африка #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »