„От здравия разум до поетическото безумие“ в „Под игото” е темата на матурата

„От здравия разум до поетическото безумие“ в „Под игото” е темата на матурата
Малките пък писаха преразказ върху произведението „Бабата, която хранеше котките“ на Деян Енев. Снимка: БТА
A A+ A++ A

„От здравия разум до поетическото безумие“ в романа „Под игото“ на Иван Вазов е темата, върху която писаха дванайсетокласниците на матурата по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

За първи път тази година на един и същи ден се проведоха матурата и приемният изпит за след седми клас по български език и литература.

Изпитът на зрелостниците започна в 08.00 часа, а на седмокласниците – в 10.00 часа.

Малките пък писаха преразказ върху произведението „Бабата, която хранеше котките“ на Деян Енев, съобщиха от образователното министерство.

12 милиона комбинации има за въпросите в матурата, а три са вариантите за приемния изпит на по-малките ученици.

Очаква се около 65 000 зрелостници да са се явили на матурата тази сутрин. Около 60 000 пък са учениците, които се явиха на националното външно оценяване.

Техният изпит бе с продължителност 60 минути, а за допълнителен модул времето бе 90 минути. Седмокласниците държаха изпити в училищата, където учат.

При зрелостниците не бе така, те бяха разпределени на случаен принцип. Времето за матурата бе четири астрономически часа.

Министърът на образованието Сергей Игнатов призова зрелостниците да не се опитват да преписват, а да покажат това, което знаят.

„Не съм убеден, че е необходимо да се прилага такава голяма изобретателност и да се влагат средства в купуване на съвременна техника. По-лесно е учениците да се явят на матурата с радостно чувство. Помолени са да не влизат и да не използват тази техника, а всяко използване на техниката в нарушение ще бъде третирано като анулиране на изпит. Не съм убеден, че единственото, за което мисли цяла млада България, е как да измами системата“, коментира Игнатов.

На 23 май от 8 часа е втората матура по избор за 12 клас, а от 10 часа – външното оценяване по математика в 7 клас.

#Под игото #Иван Вазов #матури #български език и литература #Сергей Игнатов #министър на образованието #Национално външно оценяване #България #матура #Министерство на образованието #младежта и науката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"