Лаос ще посрещне Барак Обама с милиони US бомби

Лаос ще посрещне Барак Обама с милиони US бомби
Източник: abcnews.go.com
A A+ A++ A

 

Летните почивки тъкмо започнаха тази година, когато Виет стана поредната жертва на тайната бомбена кампания, на която САЩ подложиха Лаос преди десетилетия.

13-годишното момче помагаше на семейството си при почистване на полето, когато лопата му намери една от милионите касетъчни малки бомби, с които все още е засипана родината му, след като хвърлени преди около 50 години като допълнително изпълнение на войната във Виетнам.

Наследството на конфликта и неговите трайни последици ще бъдат обсъдени по време на посещението следващата седмица на Барак Обама, първото по рода си от президент на САЩ в Лаос. По време на визитата му се очаква той да обяви изграждането на американска програма, за да бъдат изчистени невзривените устройства, повтаряйки подобни ходове, които Вашингтон предприе във Виетнам , след като отношенията между двамата бивши врагове се подобриха.

Но каквато и да е финансова инжекция ще дойде прекалено късно за Виет. Въпреки че лежат „спящи“ от десетилетия, малките бомби с размер на бейзболна топка експлодират, когато бъде нарушено спокойствието им под повърхността, и разпръскват парчета горещ метал през неговото тяло и ръцете му. Оказването на полощ на Виет е било мъчително изпитание. „Живеем много далече от града“, каза пред АФП неговият брат, докато Виет лежи, облечен в имитация на френска футболна фланелка, възстановявайки се от раните си в болница в северната провинция Сиенг Хуанг. „Валеше и трябваше да наемем кола, но тя заседна на мръсния път“, обяснява той. „Така че трябваше да вървим пеша около два часа, докато моят брат кървеше, докато мина един мотоциклет и най-сетни стигнахме до болницата.“ Виет загуби няколко от пръстите си.

Лаос стана най-бомбардиран страна в света на глава от населението от 1964 до 1973г., когато Съединените щати започнаха тайна, водена от ЦРУ война, за да бъдат пресечени доставките за комунистически бойци по време на Виетнамската война. Хвърлени са повече от два милиона тона бомби. 30 на сто от тях не експлодират, включително около 80 милиона касетъчни „малки бомби“. Около 50 000 души са били убити или ранени от бомби между началото на войната и 2008 г., сочат правителствени данни на Лаос.

Въпреки това отстраняването на бомби и и образователни кампании намалиха броя на произшествията и сега на година жертвите са около 40 души.

Една от най-слабо развитите държави в Азия, Лаос е управляван от своите комунистически лидери, които успешно се изправиха срещу безмилостните бомбардировки.

Отношенията между двете страни са обтегнати в продължение на десетилетия, но значително се подобриха през последните години, особено след като Обама приветства "завоя" към региона като един от стълбовете на външната политика на САЩ.

Неговото посещение в Лаос, което ще бъде предшествано от срещата на върха на Г20 в Китай, е 11-та визита на Обама в Азия, откакто е заел поста. Но раните от войната на Вашингтон срещу Лаос още са видими.

По време на Виетнамската война планинските и покрити от джунгла източни провинции на Лаос бяха пресечна точка на линиите за снабдяване на Северен Виетнам, което ги направи мишена за американските бомбардировачи.

Някои дейности по отстраняването на бомби вече са направени. Но в провинция Сиенг Хуанг ампутирани крайници са все още често срещана гледка.

63-годишният Ихонг Вуейха си спомня как са падали бомбите. Той оцелява. Но войната се стоварва върху него години по-късно, когато изхвърля боклука. „Горях някакъв боклук на двора, когато заровена наблизо бомба избухна и ми откъсна ръката“, разказа той пред АФП. „Превърнах се в бреме за семейството си, тъй като вече нямаше голяма полза от мен на полето“, оплака се той. Ихонг скоро трябва да получи нови възможности. Преди няколко седмици селото му било посетено от благотворителната организация COPE, която работи заедно с министерство на здравеопазването, и му били взети мерки за изготвяне на протеза. По думите на координатора на мобилната клиника на СОРЕ най-засегнато е населението на отдалечените райони, което не може лесно да получи достъп до услугите на организацията.

Ихонг очаква с нетърпение новата си ръка. „Никога няма да имам предишната си сила, но да имам отново две ръце ще ми помага много във всекидневния ми живот“, каза той.

Макар огромни площи от провинцията в Лаос да са почистени от неексплоадирали бомби, много хора са на мнение, че ресурсите за помощ на пострадалите от взривове не достигат. 

 

#САЩ #Лаос #Виетнам #Барак Обама #САЩ #Вашингтон #Виетнам #АФП #ЦРУ #война #Азия #Г20 #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"