Американска журналистка арестувана заради бягство от Сирия

Американска журналистка арестувана заради бягство от Сирия
Източник: fakti.bg
A A+ A++ A

 

Американска журналистка е била арестувана в началото на август в Турция, където е обвинена за "нарушение на военна зона" след като избягала от Сирия, съобщи в сряда представител на САЩ, предаде БГНЕС.

Линдзи Снел е арестувана на 6 август и американски дипломати са успели да я посетият на 26 август, според говорителя на Държавния департамент Джон Кърби.

Според биографията й в „Туитър”, журналистката се представя като базирана в Истанбул и работеща на свободна практика за различни западни медии, като например американските мрежи MSNBC и АВС или сайта Vice News.

Във „Фейсбук” тя съобщава, че е от Дайтона Бийч, Флорида и е завършила Флоридския университет през 2005 г. Тя е мюсюлманка и на снимките в социалните мрежи е забулена.

В по-късните си публикации в „Туитър” и „Фейсбук”, които датират от 5 август, тя твърди, че е била хвърлена в затвора за 10 дни от бойци на „Фронта Ал Носра” в Сирия, преди да избяга с помощта на "смел човек с мотоциклет".

"Тя е била арестувана в Турция", заяви Джон Кърби в сряда. "От това, което аз разбирам, тя се е връщала в Турция от Сирия и в момента е задържана в затвор в провинция Хатай".

"Обвинена е в нарушаване на военна зона, но не мога да кажа защо тя е ходила до Сирия", добави той.

Хатай е провинция в южната част на Турция. От другата страна на границата в Сирия е областта на Алепо, сцена на кървава битка между силите на правителството в Дамаск и различните бунтовнически групи.

Турски войници са разположени по протежение на границата именно да се опитат да контролират потока на бойци и оръжия, влизащи в тази зона на военни действия. 

#Турция #Сирия #САЩ #Истанбул #Флорида #Алепо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"