Коензим Q10

Коензим Q10
A A+ A++ A

Коензим Q10 през последното десетилетие стана познат на широк кръг от хора благодарение на ежедневните реклами за козметика против стареене на кожата, съдържащи името му.

Откритието на коензим Q10 е голямо научно постижение, но дали е толкова голямо и значимо и практическото му значение? От безбройните реклами, които всеки от вас е гледал, придобивате усещането, че коензим Q10 е някакво чудо, което може да реши всички проблеми на стареенето.

Всъщност коензим Q10 се произвежда естествено от човешкия организъм и е необходим за нормалното функциониране на клетките. Установено е, че нивото на коензим Q10 намалява с напредване на възрастта. Открити са хронични заболявания, при които също е ниско нивото на коензим Q10 – сърдечни заболявания, мускулни дистрофии, Болест на Паркинсон, ракови заболявания, диабет и ХИВ/СПИН. В тази насока са проведени редица научни проучвания с надеждата, че именно липсата му е в основата на редица заболявания. Учените насочили вниманието си към възможността изкуственото му доставяне в организма да лекува болести и да забавя процесите на стареенето.

Установено е, че нивото на коензим Q10 може да се повиши в организма с прием на коензим Q10 под формата на добавка. Но не е изяснено дали и как въведеният в организма коензим Q10 променя физиологичните и патологичните процеси.

Коензим Q10 е използван, предписван и изучаван при лечението на редица заболявания и състояния, но приложението му за лечение остава спорен въпрос.

По информация от Natural Standard Patient Monograph USA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"