Отложиха делото САПАРД за юни

Отложиха делото САПАРД за юни
Красимира Медарова бе отведена от делото като член на съдийския състав и докладчик по делото, тъй като защитник поиска отвода й. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото САПАРД се отложи за юни заради отсъствие на две от вещите лица.

Делото САПАРД, което бе насрочено за 21 май в Софийския апелативен съд с нов съдийски състав, се отложи заради отсъствието на две от вещите лица, които трябваше да предоставят възложените им експертизи, предаде БГНЕС.

Следващата дата на делото е 18 юни 2012 г от 9:30 ч. с резервни дати 27 юни и 18 юли същата година.

Стана ясно, че едното от вещите лица е в чужбина, а другото е възпрепятствано да дойде заради неотложна работа.

Както е известно, между подсъдимите са Марио Николов и Людмил Стойков, които не присъстваха на делото в понеделник, а бяха представлявани от своите адвокати.

Съдът прие исканията и доказателствата, представени от адвоката на Людмил Стойков Ина Лулчева, но намери за неоснователни исканията на адвоката на Марио Николов Менко Менков за призоваване и разпити на част от свидетелите.

Красимира Медарова бе отведена от делото като член на съдийския състав и докладчик по делото, тъй като защитник поиска отвода й, уточни адвокатът на Марио Николов Менко Менков.

Тепърва ще се събират нови доказателства и ще се назначават нови експертизи от новия състав на съда, добави той.

На 19 март тази година Софийският апелативен съд отведе съдия докладчика по делото САПАРД - Красимира Медарова. На заседанието на съда по-рано, на 12 март, исканият отвод на съдия Медарова бе мотивиран заради съмнения, че е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд по процеса.

СГС осъди Марио Николов на 10 г. затвор и оправда Людмил Стойков. Двамата и още няколко души са подсъдими за пране на над 12.8 млн. лева от предприсъединителната европейска програма САПАРД.

Те бяха и сред спонсорите на изборната кампания на Георги Първанов за президент през 2006 г.

Съмненията за политическа ангажираност се породили, след като подсъдимият Валентин Ангелов разговарял с адвокат Румен Еленски. Той е отказал да го представлява по този процес, тъй като съпругът на Медарова – Николай също му е клиент.

Разказал и че същият този Николай му казал, че съпругата му няма да си направи отвод по делото, защото е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд.

За да се мотивира, защитата посочи още, че съдия Медарова е била председател на ЦИК по време на последните избори. За поста е била предложена от партия ГЕРБ. Искането бе подкрепено от всички защитници, с изключение на Ина Лулчева.

#САПАРД #Софийския апелативен съд #Марио Николов #Людмил Стойков #Ина Лулчева #Менко Менков #Красимира Медарова #Софийския градски съд #СГС #Валентин Ангелов #ЦИК #ГЕРБ #Георги Първанов #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"