БСП предлага алтернатива в действие за развитие на България

БСП предлага алтернатива в действие за развитие на България
A A+ A++ A

 

„Превърнахте външната политика в куриерска фирма между Анкара и Берлин. Нарушихте международни споразумения, две решения на български съд при екстрадиция на чужди граждани- защо? Досега имахме едни господари, началници в Брюксел, сега има ли България още един, друг началник в Анкара”. Тези въпроси отправи днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП лява България Корнелия Нинова в декларация на ПГ в началото на новия политически сезон,съобщи БГНЕС.

Ние, европейските социалисти сме за европейското бъдеще на България като член на голямото европейско семейство, подчерта тя. И продължи: Европа има нужда от промяна и една от тези промени е отчитане на националния интерес на всяка държава-членка. Защити ли българското правителство този национален интерес, запита тя. И отговори: категорично-не!

Предлагаме алтернатива в действие, а не на думи, отбеляза Нинова. Във вътрешен план всички разбираме, че без производство и икономика няма път напред. Само че вие, които управлявате държавата, смятате, че тя няма място в тези процеси. За вас приватизация, концесии и помагането само на 5-6 фирми решава проблемите. Мълчанието, когато монополи, топлофикации, мобилни оператори извиват ръцете на българските потребители, наричате пазарна икономика. Ние предлагаме друго- защита на държавната и общинска собственост от разграбване, подкрепа на родното българско производство, на малкия и среден бизнес и на българския потребител, подчерта Нинова.

От утре на вашите банки ще имате алтернативата в действие- закон за публичните предприятия, който защитава и развива държавната и общинска собственост, закон за храните, който задължава търговските вериги да изкупуват определено количество българско производство от района на веригата, закон за арендата, който защитава дребния земеделски производител от едрите арендатори, закон за Банката за развитие, който я превръща най-накрая в онази държавна банка, която подпомага малкия и среден бизнес, а не раздава кредити само на 5-6 големи фирми на олигарси. Правим предложение за преразглеждане на концесионните договори, както и ще представим информация за кражбите на националното богатство, продължи Нинова. Искаме те да се разгледат и по отношение на увеличаване на таксите.

Искате алтернатива, искате политики, колеги от дясно- ето ви политики, обърна се тя към управляващите. От вас зависи дали ще отговорите адекватно на това предложение. Дали ще се погрижите за българската икономика или ще продължавате да толерирате монополи и близки до властта фирми, отбеляза Нинова.

Вие, господа управляващи, зачеркнахте понятието социална държава в конституцията. Нашата алтернатива е активна, социална държава, с грижа за работниците, децата, младите, възрастните хора и борбата с бедността, посочи Нинова. И тази алтернатива е- нови закони за гарантиране на вземанията на работниците, нов закон за младежта, за възрастните хора, за ветераните от войните, за семейните помощи за деца, намалено ДДС за детските стоки и отмяна на плоския данък, изреди инициативите на левите Нинова. След което посочи акцентите, които БСП лява България ще застъпи при гласуването на бюджета за следващата година.

#Анкара и Берлин #Корнелия Нинова #БСП #началник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"