"Св. Александър Невски" порутен и без собственик

"Св. Александър Невски" порутен и без собственик
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" няма собственик и няма нотариален акт, а в същото време се нуждае от основен ремонт.

Нито държавата, нито общината, нито Светият Синод имат документ за собственост на катедралния храм "Св. Александър Невски", установи проверка на БНТ, съобщи в петък държавната телевизия.

БНТ посочва, че на практика се оказва, че в навечерието на 100-ния юбилей националният символ няма собственик, който да се грижи за него.

"Всеки - и държава, и частни лица - винаги, когато имат гости от чужбина, първата работа е да ги заведат в "Св. Александър Невски". Това е толкова ценно, защото храмът е с най - ценните мрамори, с толкова хубави стенописи... Престъпление е да го оставиш да се съсипе", казва Тивериополският епископ Тихон, председател на катедралния храм "Св. Александър Невски".

"Ние нямаме документ за собственост", допълни епископът, като изтъква, че за ремонт и реставрация се разчита единствено на добра воля.

Строежът на храма започва през 1904 и е завършен през 1912 г., като ще навърши 100 години през 2012 г.; осветен е на 24 август 1924 г.

Ако храмът има документ за собственост, тогава би могъл да кандидатства по европейски програми за финансиране на реставрационни и ремонтни дейности.

За 100 години, откакто е построен храмът, са позлатени част от кубетата, част от стенописите са реставрирани, но основен ремонт не е правен; от покрива тече вода, мраморните плочи по пода са разбити; свен това в катедралата е опасно - има места, където таванът може да се срути, съобщава БНТ.

"Александър Невски" се издържа от свещите, които продава - около 500 000 лв. на година. С тях се плаща ток, вода и заплатите на служителите в храма. Единствено свещениците са заплатени от Св. Синод. Даренията са рядкост.

Един от най-големите дарители до момента е просякът Бай Добри. А пари могат да се намерят, стига да се знае кой е собственик на националния символ. Затова от храма се молят държавата час по-скоро да издаде документ за собственост, преди стенописите да бъдат унищожени напълно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"