ЦВК представя книгата на Петър Стоянов

ЦВК представя книгата на Петър Стоянов
Източник: clubz.bg
A A+ A++ A

Политическите сметки днес взимат връх. Това прави живота на политиците по-лесен, но на избирателите – доста по-скучен – те започват да гледат на изборите с много по-малко въодушевление. Това заяви Петър Стоянов, президент на България през периода 1997 - 2002 година, за БНР. 

На 8 септември в Централния военен клуб (ЦВК) ще бъде представена неговата книга "Президентът Петър Стоянов - Преговор на историята" на издателство "Хермес". Тя излиза по повод 20-годишнината от избирането на Стоянов за държавен глава. Сборникът съдържа статии, речи, интервюта, коментари, размисли за българската демокрация.

"В известен смисъл дължим това на историята - да възкресим страниците от миналото, отпреди 20 години", заяви Стояновкато подчерта, че книгата няма специално послание, но е сигурен, че тя ще събере много участници в събитията тогава.

"Не споделям масовото днешно недоволство от ситуацията, в която се намираме, особено хората от моето поколение, които бяха неподготвени за този преход и не успяха да се адаптират, особено българските пенсионери. Но перспективите, които се отвориха пред България, според мен са уникални", коментира бившият президент.

За Петър Стоянов солидарността продължава да бъде ключова дума в ЕС. "Няма как да бъдем мост между ЕС и Турция. Ние вече сме ЕС. За десет години трябваше това да проумеем".

"Безпокоят ме крайните нагласи срещу бежанците, които се инспирират в българското обществено мнение, страхувам се за моралното здраве на българското общество", каза още Петър Стоянов.

"Въпреки че политически и икономически светът все повече се уеднаквява, културните, менталните, цивилизационните разлики се преодоляват най-трудно. Върху това си струва да се замислим", каза още той.

Президентските избори дават основание за широк политически дебат - този дебат на мен ми липсва, добави още Стоянов.

"Първият прочит е, че партиите печелят, защото си спестяват по-дълга кампания, но за българското общество това не е добре".

Партиите вдясно трябваше да дадат добър пример, но не се получи – така Стоянов коментира актуалните политически процеси в дясното пространство:

"Не мога да скрия огорчението си от мъчителността, от протяжността, от тягостността на този процес, който протича вдясно", коментира Стоянов.

#Петър Стоянов #книга #ЕС #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"