Овчаров: Станишев не е незаменим, но трябваше да бъде сменен през 2009 г.

Овчаров: Станишев не е незаменим, но трябваше да бъде сменен през 2009 г.
Сергей, иди си с мир, призова през 2009 г. Румен Овчаров, който застана зад действащия председател на БСП в последната му битка с президента Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преизбраният лидер на БСП Сергей Станишев и сега не е незаменим, но времето за промяна в партията беше през 2009 г. след загубата на парламентарните избори, заяви червеният депутат Румен Овчаров.

„Сергей, иди си с мир – Георги Първанов като фокусник от ръкава си те извади като зайче“, призова тогава Румен Овчаров, който застана зад действащия председател на БСП в последната му битка с президента Георги Първанов.

„Нормално е във всяка една европейска държава лидерът на партията, която загуби изборите, след това да освободи поста, за да направи възможна промяната в партията. Тогава това не се случи и смятах, че Сергей Станишев трябва да бъде сменен като председател на партията“, коментира Румен Овчаров по bTV.

По думите му основен аргумент в подкрепа на Станишев е била липсата на алтернатива за негов наследник на поста, докато контрааргументът на депутата от левицата бил: „Кой беше Сергей Станишев, че стана толкова незаменим?“.

„И сега Станишев не е незаменим, но всяка промяна има своето време и място. Времето на тази промяна беше 2009 г. Мястото беше същото – Конгресът на БСП в Зала 1 на НДК, но времето вече е отдавна отминало“, коментира Румен Овчаров от сегашната си гледна точка.

По думите му всички симпатизанти на БСП, които най-много викат „Промяна!“, са я направили невъзможна през 2009 г., когато и кръгът около Георги Първанов в подкрепил Сергей Станишев.

Румен Овчаров не е изненадан от решението на предишния президент да се оттегли от лидерската битка в последния момент. Според него въпросът не бил в начина, по който това е станало, а „причината, поради която влезе в цялата тази разправия и вкара партията в едни доста сериозни противоречия“.

„Конгресът мина в рамките на предвидимото, още повече че генералната репетиция и като герои, и като изпълнители, и като тези, които се опитват да се налагат в публичното пространство, беше направена на градската конференция“, коментира Румен Овчаров.

„Станишев не е апаратчик, както го определи премиерът Бойко Борисов“, категоричен е бившият председател на БСП – София.

„Имаше нещо, което ме притесняваше много сериозно и това съвсем не беше разцеплението на партията. Драматизмът със Соломоновите притчи беше абсолютно излишен. БСП няма никаква опасност да се разцепи. Не е Георги Първанов човекът, който ще я разцепи, а и той не би го допуснал. Опасното беше не разделителната линия вътре в залата“, коментира още Румен Овчаров.

Той допълни, че СДС са се делили в конгресните зали: „Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Иван Костов си деляха делегати, апарат, актив, а всъщност избирателите на синята идея просто се разделиха от тези хора“, обобщи Румен Овчаров.

„Тези, които смятаха, че ще водим някакви постоянни лидерски битки, очевидно се заблуждават“, заяви още бившият член на кабинета „Станишев“.

По думите на Румен Овчаров, ако Сергей Станишев бъде избран за постоянен президент на ПЕС наесен, ще последва „някаква промяна“ в БСП.

„Каква ще бъде формата на тази промяна и как точно ще я направим, ще бъде втори въпрос“, допълни той.

#48-и конгрес на БСП #БСП #Георги Първанов #Сергей Станишев #Румен Овчаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"