Посланикът на Финландия получи орден „Мадарски конник“

Посланикът на Финландия получи орден „Мадарски конник“
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия у нас Харри Салми, съобщава БГНЕС.

Високото държавно отличие е знак на признателност за личния принос на посланика за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Финландия. „Приятелството между нашите страни има повече от 100-годишна история“, посочи той. Президентът подчерта, че с членството ни в ЕС традиционно приятелските ни отношения придобиха нови измерения и нова перспектива. „Днес ние се стремим към активизиране на политически диалог и разбира се на търговско-икономическия обмен. Търсим и намираме нова динамика в културно-образователните връзки“, заяви Плевнелиев. Той отбеляза и че България е популярна туристическа дестинация за финландските граждани и каза, че се надяваме броят на финландските туристи да расте всяка година. „Виждаме и тази година позитивния тренд, надяваме се да привлечем все повече и повече финландски туристи, но и финландски инвестиции в България“, посочи той.

Посланикът добави, че за него е голяма чест да получи този орден и посочи, че за него той ще бъде винаги скъп спомен от времето му в България. „Винаги ще си спомням гостоприемството и топлотата, с която бях посрещнат“, заяви той. Харри Салми отбеляза, че мандатът му в София бил безкрайно интересен и успешен период за него. Дипломатът подчерта, че има и много неразвит потенциал за нашите търговски и икономически отношения.

Харри Салми получи висшето държавно отличие за заслугите си за установяването, укрепването и развитието на българо-финландските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната. 

#президент #Росен Плевнелиев #орден „Мадарски конник“ #посланик #Финландия #Харри Салми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »