"Отворено общество": Трябва да има регулации в онлайн публикуването

"Отворено общество": Трябва да има регулации в онлайн публикуването
A A+ A++ A

 

Стратегия на организацията „Отворено общество“ призовава за създаването на международни регулации за това „каква информация се премахва от интернет пространството и защо може да остане“ публикувана там, съобщава БГНЕС. Според документи, съдържащи предложената регулация, тя ще е в подкрепа на „тези, които най-много подкрепят отворено общество“, посочва сайтът „The Daily Caller”.

Призивът за международен контрол на интернет информацията е част от документ от 34 страници, който представлява стратегия на Правната инициатива на „Отворено общество“ (Open Society Justice Initiative) за периода 2014-2017 година.

Изтеклият в мрежата документ е един от общо 2500 текста, публикувани от хакерската група DCLeaks. Според данни на „The Daily Caller” в последствие достъпът до сайта с документите е блокиран по неизвестна причина.

Според документа на Правната инициатива регулациите на интернет пространството са необходими, за да се защити свободата на изразяване.

„Интернет е ключов инструмент за разпространяване на свобода на изразяване и отворени общества – както по време на Арабската пролет – и е потенциален защитник срещу монополния контрол на информация на места като Китай и Централна Азия“, се посочва в документа.

„Но също така представлява и незасегнати предизвикателства, включително с липсата на регулации на частните оператори, които могат да решават, без съответните съдебни процедури, каква информация да бъде сваляна от интернет и каква може да остане“, се казва още в текста.

Една от „програмните концепции и инициативи“, посочени в документа, е за популяризиране на „подходящ баланс между поверителността и свободното изразяване/ценностите за прозрачност в области от особен интерес за фондация „Отворено общество“ и Правната инициатива, в това число реч от обществен интерес онлайн, достъп до данни за етноси, статистическа информация за общественото здраве, корпоративно право на собственост, декларации за имущество на държавни служители и правата на неправителствени организации да запазват информация лична“.

Според документите позицията на Правната инициатива изглежда е, че частните актьори в интернет трябва да бъдат подложени на международен контрол, за да бъдат спирани от това да оказват взаимен натиск върху свободите си на изразяване и изказване, пише „The Daily Caller”.

#стратегия #„Отворено общество“ #създаване #съобщава БГНЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"