Размирици в Бразилия преди гласуването на импийчмънта на Русеф

Размирици в Бразилия преди гласуването на импийчмънта на Русеф
Източник: www.investor.bg
A A+ A++ A

 

Военната полиция на бразилския град Сао Пауло използва в понеделник шокови гранати срещу участниците в демонстрации в подкрепа на Дилма Русеф. Кадри от бунтовете предава на живо телевизия "Глобу", предаде БГНЕС.

Полицията обясни действията си с думите, че протестиращите са решили да продължат по маршрут, който не бил съгласуван с представителите на силите за сигурност. В момента десетки хора остават на булевард "Паулиста", отказвайки да се подчинят на полицейските искания. Част от улицата е блокирана от горящи автомобилни гуми.

В понеделник вечерта поддръжниците на Русеф излязоха по улиците на най-малко три града в страната: Бразилия, Сао Пауло и Рио де Жанейро. Досега, според официалните данни, нито една от акциите не е събрала повече от хиляда участници.

На 10 август Федералният сенат на Бразилия гласува за продължаване на процеса на импийчмънт на Русеф. В следващите часове законодателите се очаква да гласуват окончателно решение за оставката й.

Противниците на Русеф мотивират процеса на импийчмънт с финансови нередности, които били допуснати в първите месеци на втория й мандат. Става дума за подписването на няколко указа за отделяне на средства от държавния бюджет без консултация с парламента, както и за отлагане на плащания към държавни банки. В тези действия опозицията вижда опит за прикриване на бюджетен дефицит. по Самата Русеф неведнъж е отбелязвала, че се смята за невинна, а инициативата за импийчмънт - политически мотивирана. 

#Сао Пауло #Военната полиция #Рио де Жанейро #Бразилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници