Мнозинство в кръга на СС на ООН е за бившия премиер на Португалия

Мнозинство в кръга на СС на ООН е за бившия премиер на Португалия
Източник: www.abv-alternativa.bg
A A+ A++ A

 

Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш е предпочитан от най-много дипломати в Съвета за сигурност на ООН. Това показват резултатите след третото предварително гласуване, предаде БГНЕС.

Гласуването се състоя в понеделник в СС на световната организация. Останалата част от тройката е претърпяла значителни промени, заявил за ТАСС дипломатически източник в ООН.

Според него, Гутериш, който до 2015 г. заема поста на върховен комисариат на ООН за бежанците, отново получава 11 гласа "за", а три делегации се противопоставят на кандидатурата му и една се въздържа. На второ място е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, за когото „одобрявам” са написали девет страни в пет говори против и един въздържал се, все още. Третото място се споделя от генералния директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова (България) и бившият министър на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, които привличат подкрепата на седем членове на Съвета за сигурност, но и пет гласа "против".

Най-лошите резултати бяха показани от бившият министър на външните работи на Молдова Наталия Герман и костариканката Кристиана Фигерас, която до 6-ти юни е изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Срещу техните кандидатури са се обявили пряко 12 делегации.

В резултат на заседанието на Съвета за сигурност, което се проведе при закрити врати, председателят на СС Рамлан бин Ибрахим съобщи на журналисти само факта на гласуването, но не и резултатите. Според него, кандидатите са информирани само за броя на гласовете, получени от постоянните представители на страните, които те представят. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза за ТАСС, че вотът е минал "много гладко", другите дипломати отказаха да коментират.

Процесът на подбор на кандидати за Съвета за сигурност ще продължи, въпреки че все още не е определена датата на следващото неофициално гласуване. Според съществуващите правила, за одобрението на кандидата трябва да се съберат 9 "да", включително тези на всичките пет постоянни страни членки, които имат право на вето: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. След това името на кандидата ще бъде представено за одобрение от Общото събрание на ООН. По-рано постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза за ТАСС, че името на наследника на Бан Ки Мун, може да стане известно през октомври, когато председател на Съвета за сигурност ще бъде Русия.

Председателят на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетоф отново изрази недоволството си от факта, че Съветът за сигурност не разкрива резултатите от гласуването. В писмено изявление, публикувано в ООН, той подчерта, че това "не отговаря на очакванията" на страните членки на ООН и на "новите стандарти на откритост и прозрачност".

 

#Антониу Гутериш #Съвета за сигурност на ООН #Резултатите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"