ОА-Пловдив иска ул. "Иван Вазов" да бъде отворена за пешеходци

ОА-Пловдив иска ул. "Иван Вазов" да бъде отворена за пешеходци
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Общинска администрация-Пловдив поиска до края на деня улица "Иван Вазов" да бъде отворена за пешеходци. Загражденията в района бяха поставени след големия пожар миналата седмица, при който изгоряха 4 от бившите складове в Тютюневия град, три от тях паметници на културата, предаде БНР.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че желанието на общинската администрация е ул. "Иван Вазов" да бъде отворена частично за пешеходци, за да бъде улеснен и достъпът на живеещите там. Това може да стане след преценка на специалистите от Междуведомствената комисия, която се очаква да се събере едва днес. Миналата седмица достъпът на експертите от общината и Националния институт за недвижимо културно наследство беше блокиран, заради работата на разследващите екипи. От комисията се очаква също да изготви и предписания към собствениците на складовете за обезопасяване и укрепване на руините, останали от пожара. Иван Тотев уточни, че срокът, в който собствениците трябва да реагират е 14 дни от връчването на предписанията. "Надявам се, че тези предписания, които ще гарантират и опазване на сградите и тяхната конструктивна цялост, ще бъдат изпълнени".

В случай, че собствениците на изгорелите сгради не изпълнят предписанията, може да се стигне до извършването на тези дейности от общината, но това е свързано с продължителни процедури и последващо възстановяване на разходите. Не ми се иска да минаваме към тази хипотеза, заяви Тотев и направи сравнение с разрушения през март склад на улица "Одрин“ 8.  По груби изчисления за укрепването на сградата там ще са необходими 120 хиляди лева.

 

#Иван Вазов #пешеходци #Междуведомствената комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »