Граждани на Балчик отново си искат „Двореца”

Граждани на Балчик отново си искат „Двореца”
Протестите бяха провокирани от решението на Софийския университет „Св. Климент Охридски" да лиши жителите на Балчик от безплатен достъп до комплекса. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

За осми пореден ден жителите на Балчик излязоха на протест пред Архитектурно-парков комплекс „Двореца".

Протестите бяха провокирани от решението на Софийския университет „Св. Климент Охридски" да лиши жителите на Балчик от безплатен достъп до комплекса, а след това прогресираха до искането „Двореца" и Ботаническата градина да преминат под управлението на община Балчик.

Кметът на общината Николай Ангелов обяви, че това искане от името на Общинския съвет, заедно със събраните в негова подкрепа над 6000 подписа от балчиклии, вече е депозирано в деловодството на Министерски съвет. Идната седмица той лично ще предаде подписката на министър-председателя.

Междувременно със заповед на ректора на Софийски университет безплатният вход за жителите на Балчик вече е възстановен, обяви на митинга Ангелов.

„Извоювахме тази малка победа. Убедени сме, че „Двореца" ще бъде управляван от тези, които трябва да правят това", заяви той, цитиран от Дарик.

В митинга се включи поетът и драматург Стефан Цанев, който е почетен гражданин на Балчик.

„Естественият собственик на двореца сте вие. Ако си спомняте, през 1992 година първото демократично правителство върна Двореца на вас, след това правителството на Жан Виденов го национализира. Навсякъде по света, където съм ходил, всички забележителности принадлежат на общините, на чиято територия се намират. Ще бъда радостен и горд да вляза свободно в „Двореца" някой ден", каза Цанев.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи „Върнете Двореца на Балчик!", „Г-н Борисов, искаме справедливост!", „Бойко, накажи наглостта им!".

Инициативният комитет, организирал протеста, излезе с отворено писмо до премиера, в което се посочва, че „Двореца" е единственият в България туристически обект с две различни каси за вход, принадлежащи на две различни ведомства.

Приходите отиват в две различни институции, от които те не плащат нито лев на хазната на местната община.

От ИК обявиха, че жителите на Балчик преустановяват ежедневните си протестни действия пред входа на Двореца в изчакване на решението на Министерски съвет. Ако то не е в полза на балчиклии, протестът ще продължи с трайно блокиране на всички пътища към комплекса.

В края на протестния митинг кметът Николай Ангелов декларира за пореден път готовността на Общината да управлява комплекса. Ако това стане, той ще предложи споразумения на Министерството на културата и на Софийски университет, за да могат да продължават да работят на това място. След проверка на приходите ще се мисли и за намаляване на цената на входния билет, която сега е 10 лева.

Ръководството на курортен комплекс „Албена" също се обяви в подкрепата на протестите на гражданите на Балчик за свободен достъп до „Двореца".

„Години наред сме свидетели на смехотворни решения и борби около собствеността, стопанисването и най-вече около влизането в Двореца в Балчик. Хиляди наши туристи са потърпевши", казват от курорта.

#Балчик #Двореца #Софийския университет „Св. Климент Охридски" #Ботаническата градина #Стефан Цанев #Министерството на културата #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »