Топ 3 най-полезни варива

Топ 3 най-полезни варива
Източник: nedialkovass.wordpress.com
A A+ A++ A

 

Варивата са много популярна храна още от древността. Нашите предци са засаждали и са се прехранвали с такива култури. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Основните варива, които познаваме са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda, предаде БГНЕС.

Темата за този вид продукти е много дискутирана дали са полезни или по- скоро вредни, заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка. Ето и кои са най- консумираните варива, присъстващи на нашата трапеза в наши дни.

Боб - Той е пренесен в Европа по време на Великите географски открития и има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С, белтъчини и малко мазнини. Най- често консумираме боба печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

Леща - лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия, като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калий, мед.

Нахут - Той е една от най- ранно култивираните от човек култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус. 

#Боб #леща #нахут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници