Плевнелиев: България не е троянски кон на Русия в НАТО

Плевнелиев: България не е троянски кон на Русия в НАТО
Президентът присъства на емоционална среща с представители на българската общност в Чикаго – най-голямата в САЩ. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

България не е и няма да бъде троянски кон на Русия в евроатлантическото пространство, заяви президентът Росен Плевнелиев пред български емигранти в САЩ.

Президентът присъства в събота около обяд (късно вечерта българско време) на емоционална среща с представители на българската общност в Чикаго – най-голямата в САЩ.

Срещата се състоя в залата на един от институтите към Чикагската ботаническа градина.

Държавният глава приветства сънародниците си с думите, че изпълнява едно свое решение – „навсякъде по света да се среща с българи".

Той увери домакините, че се готви нов закон за българите в чужбина, който ще бъде предложен за активно обществено обсъждане, в това число и с българските общности в чужбина, с чиито представители той ще се срещне през ноември в Брюксел, съобщи БТА.

Срещата бе повече от емоционална и продължи по-дълго от очакваното. Емоциите от срещата с българския президент и готовността му да разговаря едва ли не с всеки един от домакините поотделно, не попречиха, а по-вероятно стимулираха въпроси от най-различен характер, в това число и провокативни.

Българин, представил се като откривател на човешкия геном, най-настоятелно прикани президента да направи необходимото и да запази за поколенията своя геном „на политик от нов тип".

На това Плевнелиев отговори, че „всеки има свободата да решава сам какво да остави след себе си".

Президентът бе попитан и дали е вярно, че премиерът Бойко Борисов едва ли не всеки ден ходел в руското посолство в София.

„Изглежда тук имате повече информация от мен", отговори той.

„Едно мога да ви кажа със сигурност – България не е и няма да бъде троянски кон на Русия в евроатлантическото пространство", категоричен беше Плевнелиев.

По-късно президентът присъства на тържество, посветено на 10-годишния юбилей на българското училище в Чикаго „Джон Атанасов".

Той се срещна в Чикаго с Джон Атанасов – младши. Държавният глава разговаря със сина на големия учен след тържество по повод 10-годишнината на българското училище, носещо неговото име.

Плевнелиев разказа за идеята за музей „Джон Атанасов”, който ще е част от проекта за технологичен парк в София, и го покани за първата копка на музея през 2013 г.

Джон Атанасов подкрепи идеята и я определи като чудесна. Той коментира, че България е готова за нов Джон Атанасов, но ще му е нужна подкрепа, начален капитал.

В неделя президентът Росен Плевнелиев ще участва в работата на откриващата се вечерта българско време среща на най-високо равнище на НАТО.

В Чикаго вече пристигнаха и останалите членове на българската делегация за срещата на върха на НАТО – министрите на външните работи и на отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

#Росен Плевнелиев #президент #България #САЩ #Чикаго #Джон Атанасов #Русия #НАТО #Брюксел #София #Бойко Борисов #премиер #Николай Младенов #министър на външните работи #Аню Ангелов #министър на отбраната #началник на отбраната #Симеон Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »