Добрев: Няма да се караме с Румъния за газа в Черно море

Добрев: Няма да се караме с Румъния за газа в Черно море
За българските залежи от газ Добрев припомни, че е коригиран мораториумът за добива на конвенционален газ. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България няма да се кара с Румъния за залежите от газ в Черно море, тъй като всяка от двете държави има от природната суровина в собствения си блок във водния басейн, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

За българските залежи от газ Добрев припомни, че е коригиран мораториумът за добива на конвенционален газ.

„Вече няма пречки пред добива на конвенционален газ. Надяваме се на значителни залежи от газ в дълбоко Черно море”, уточни министърът пред БНР в неделя.

„Няма да се караме с Румъния за този газ. В техния блок в Черно море те откриха около 40 млрд. куб.м. газ, ние сега започваме да търсим в нашия блок в Черно море. Нашият блок, който тепърва ще проучваме, е по-голям от румънския", подчерта Делян Добрев.

Не се разминаваме с газовия интерконектор. Такъв интерконектор ще има”, каза още той.

По думите му този интерконектор е дълга перспектива. Самото изграждане може да се случи до края на 2014 г., но въпросът е кога той може да е реална алтернатива.

„Интерконекторът ще е реална алтернатива, когато има количества газ, които да бъдат доставени в България. През 2018 г. ще започне добивът на газ в Каспийския регион, той ще бъде около 17 млрд. куб.м. газ, от които 6 млрд. са предвидени за Турция”, допълни Добрев.

За Турция министърът посочи, че тя има много голям икономически растеж.

„Около 10% за миналата година е растежът им и тази година продължават с много бързи темпове. Техният растеж е по-добър от растежа на България в най-добрите й години", коментира Делян Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #България #Румъния #Турция #газ #Черно море #Каспийския регион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"