Зам.-министър в Боливия беше пребит до смърт от стачкуващи миньори

Зам.-министър в Боливия беше пребит до смърт от стачкуващи миньори
БТВ
A A+ A++ A

 

Зам.-вътрешният министър на Боливия Родолфо Иянес беше убит от миньори, които го отвлякоха с искане за промени в трудовото законодателство, съобщиха правителствени източници, пише БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи Карло Ромеро заяви на пресконференция, че „всичко показва, че нашият зам.-министър е бил страхливо и зверски убит”.

Зам.-министърът отиде да преговаря с протестиращите миньори на мястото, където бяха направили блокада на главен път в западното планинско градче Пандуро, на сто километра от столицата Ла Пас, но беше похитен от тях.

Малко след отвличането Иянес каза по телефона, че е добре и нищо не го заплашва.

Следващите съобщения обаче гласяха, че правителственият представител е мъртъв, а директор на радиостанция Fedecomin, собственост на минните кооперации, заяви, че е видял мъртвото тяло на Иянес. Той разказа, че миньорите се нахвърлили на зам.-министъра, след като се разбрало, че и трети миньор е убит в сблъсъци в полицията.

Миньорите искаха да бъдат освободени всички техни арестувани колеги в замяна на освобождаването на Иянес.

В отделно изявление военният министър Рейми Ферейра каза, че са арестувани между 100 и 200 души и убийците на Иянес са установени.

Протестните акции на боливийските миньори започнаха преди две седмици. На няколко пъти полицията използва сила, за да разпръсква работниците, блокирали ключов път.

Демонстрациите на миньорите тази седмица бяха съпроводени с насилие след началото на пътната блокада. Протестиращите настояват за минни концесии, за правото на синдикална дейност, както и на работа за частни или чужди компании.

След няколкодневни сблъсъци с полицията, в които загинаха няколко миньори, а полицаи бяха ранени, миньорите се съгласиха да започнат днес преговори с правителството за отваряне на пътната артерия. 

#Боливия #миньори #смърт #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?