Станишев е новият стар лидер на БСП

Станишев е новият стар лидер на БСП
Преизбраният лидер на БСП Сергей Станишев. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Сергей Станишев бе преизбран за председател на Българската социалистическа партия със 77%.

Той победи общинския съветник Георги Кадиев, който получи 22%, сочат окончателните резултати. 3% са невалидните бюлетини, предаде БГНЕС.

„Аз предпочитах да се състезавам с другаря Първанов, който четири месеца твърдеше, че ще се кандидатира за поста. Създаде се доста напрежение през този период", заяви Станишев по време на гласуването в събота вечерта.

Мая Манолова има 51% в състезанието за ръководител на общопартийната контролна комисия, според неофициалните данни.

Битката за председателския пост в БСП беше в центъра на внимание.

„Всички са в напрегнато очакване. Нашите съпартийци и симпатизанти със затаен дъх наблюдават дали грозно ще се изпокараме и разединим или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта", откри конгреса лидерът Сергей Станишев.

Интригата отпадна, след като още в началото на закритата дискусия Георги Първанов си направи самоотвод. По този начин той се отказа от сблъсъка с фаворита Сергей Станишев.

Изказването на Първанов пред конгреса беше посрещнато с бурно неодобрение от делегатите.

След дълго гонене по коридорите той обясни пред журналистите мотивите си за своето оттегляне – не желаел да допусне разцепление в партията.

Отвод си направиха и останалите номинирани и така останаха трима кандидати за лидерския пост – Сергей Станишев, Георги Кадиев и председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев

Стойнев, който е спряган за човек на Георги Първанов, също си направи самоотвод малко преди 21:30 часа.

Гласуването продължи през нощта, защото делегатите на 48 конгрес на БСП трябваше да изберат и национални органи на партията.

През първия ден от работата на партийния форум Сергей Станишев изнесе основния доклад, в който очерта приоритетите на БСП за изграждането на една нова социална България.

Те са: 1. силна икономика; 2. инвестиции в човешки ресурси; 3. политика, обърната към младежта.

„48 конгрес се провежда, когато не само България, но и цяла Европа е на кръстопът. Краят на кризата не се вижда, под заплаха е еврозоната. Нито България, нито всяка отделна страна в ЕС е в състояние да се измъкне сама от кризата", отбеляза Станишев.

„Ако Конгресът избере Сергей Станишев за председател, той е длъжен да преосмисли негативното политическо наследство и да тръгне заедно с нас в името на едно ново идейно и политическо кредо", заяви делегатът от Панчарево Захари Захариев.

От своя страна Петър Димитров отбеляза, че „никога БСП не е била по-високо в йерархията на Европа; за първи път ПЕС се ръководи от българин".

Станишев получи и силна подкрепа от германските социалдемократи, чийто лидер Зигмар Габриел отчете успехите постигнати от европейската левица под негово ръководство.

„Скъпи Сергей, радвам се и занапред да работим в тясно сътрудничество, особено в рамките на партията на европейските социалисти, която под твое ръководство през изминалите месеци дава важни импулси за социалдемократическата алтернатива на политиката на финансови рестрикции на европейските консерватори", се казва в писмото на Габриел.

#Сергей Станишев #Българската социалистическа партия #БСП #ПЕС #Георги Първанов #Мая Манолова #Георги Кадиев #Драгомир Стойнев #България #Европа #ЕС #криза #Панчарево #Захари Захариев #Петър димитров #Зигмар Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"