Стойчо Стойчев: АБВ се опита да вземе БСП на абордаж

Стойчо Стойчев: АБВ се опита да вземе БСП на абордаж
Източник: epicenter.bg
A A+ A++ A

Ден след като ръководството на БСП излезе с позиция, че прекратява преговорите за коалиция с АБВ, която да издигне бившия командир на ВВС ген. Румен Радев за кандидат-президент, АБВ заяви, че ще има собствена кандидатура, предаде БНР. 

"Това вероятно е опит да бъде спасено лидерското място на Корнелия Нинова, тъй като тя се опитва да тушира вътрешното напрежение, като намери външен враг, с който да легитимира своите действия", коментира Мариана Тодорова от ръководството на АБВ.

Тодорова цитира думите на Юрий Асланов, че кандидатурата на ген. Радев не е била приемлива за всички в БСП, и предположи, че Нинова се опитва да неутрализира напрежението чрез отстраняването на АБВ.

"Поведението на БСП показва, в дългосрочен план, че по този начин развили се отношенията, обединение в лявото не би могло да има скоро и че в ръководството на БСП продължава линията на самоизолация. Именно поради тези причини и подобна политика се създаде АБВ", каза още тя.

Много членове и симпатизанти на АБВ не са принадлежали към БСП. В предложението на АБВ за споразумение „няма и намек за квоти“ и призова БСП да публикуват и своя документ.  

"В момента се водят преговори с нашите политически партньори, които са във формата „Коалиция АБВ“, има подписано споразумение с „Георгьовден“ и предстои да бъде взето решение", допълни Тодорова.

Тя не очаква кандидатът на АБВ да бъде генерал. В близките седмици се очаква и отговор дали е възможно Първанов да се кандидатира за трети мандат.

Политологът Стойчо Стойчев коментира, че разпадът вляво е бил „факт доста отдавна“ и партиите са далеч от консолидация, тъй като „техните лидери не искат да прежалят своето лидерство в името на такова обединение“ и взаимно се подозират.

"Това, което се случи, е, че АБВ се опита да вземе БСП на абордаж чрез предлагане на коалиционна формула, в която имате равнопоставено лидерство, което означаваше Първанов да се върне като един от основните лидери на лявото, на което БСП не се хванаха и реагираха по този остър начин", зака още Стойчев.

Ситуацията в дясното е „доста идентична“, но не абсолютно еднаква с тази вляво, коментира Стойчев, според когото ДСБ усеща „някакъв вид превъзходство по отношение на останалите партии в РБ“ по отношение и на електоралния си потенциал, и на политическата си история и искат да определят дневния ред, а останалите  трудно биха могли да се съгласят.

"В този вариант, според мен, общата кандидатура на РБ би била загуба за дясното, отколкото отделна кандидатура на ДСБ. Дали „България на гражданите“ ще подкрепи, заедно със СДС, кандидата на ГЕРБ, или ще издигнат кандидат на остатъчния Реформаторски блок, е друг въпрос. При всички положения, ако се стигне до обща кандидатура, тя няма да бъде печеливша, защото ще бъде резултат от твърде много компромиси", коментира социологът.

#БСП #АБВ #Ген. Румен Радев #ВВС #Мариана Тодорова #СДС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"