Лютиброд - сбор на случки и образи от различни времена

Лютиброд - сбор на случки и образи от различни времена
Източник: wikimapia.org
A A+ A++ A

Сериозна историческа визитка се извисява във Врачанския Балкан, само на 85 км. от София. Като мъниста по пътя за Враца се кичат къщи от двете страни на Искър. През няколко километра се ниже село след село. Накрая на Искърското дефиле се извисява едно "амфитеатрално място" (така го описва Иван Вазов) със следи от различни времена - приказно средновековие, град- крепост, скалният феномен  "Ритлите"- римско укрепление, краят на Априлското въстание, литературните образи на баба Илийца и Дядо Йоцо, предаде БНР.

Там се намира местността "Шишмановата пещера", където според легендите е загинал българският цар Иван Шишман. Недалеч от селото е прочутият "Рашов дол", лобното място на десет ботеви четници, убити заедно с две овчарчета от селото. А селото се казва Лютиброд.

Най - големият интерес в момента към Лютиброд е като вилно селище. Софиянци купуват къщи във високата част на селото, защото предпочитат тишината и романтиката на природата. Този тенденция дава  ход на пазара на недвижими имоти. Висока, просторна и спретната къща с китна градина, без забележки струва около 20 000 лева. Със сигурност Лютиброд оборва твърдението, че "във Враца гарга не каца", защото това място е любопитно със сбора на случки и образи от различни времена. 

Освен  величествена природа и силна история, местните хора си имат и мечти. Е, не много големи, но дали са възможни? За тях със сигурност ще се разчита на кмета на Лютиброд.

Иван Коцев е кмет на селото четири мандата. Той е местен човек. Животът му се случва тук. Напускал е Лютиброд само по време на военната си служба.Твърди, че заедно с хората успява - ремонтирани са 8 улици, направено е частично подобрение на църквата "Св. Георги". Сега довършват ремонтът на читалището. В селото живеят 400 души, но 100 не са с постоянен адрес

#Врачанския Балкан #София #Враца #Искър #Иван Вазов #Ритлите #Априлското въстание #Лютиброд #Св. Георги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"