Германия прие плана за гражданска защита

Германия прие плана за гражданска защита
Източник: nakratko.bg
A A+ A++ A

Правителството в Берлин прие спорната обновена концепция за гражданска защита. С нея властите вече разполагат с план за действие при война, терористична или кибератака, предаде БНР.

С новата концепция за гражданска защита германското правителство реагира на промените в света. С нея съществуващата вече служба за защита от природни катастрофи се свързва с други институции и подготвя населението за военна или терористична заплаха. Планът предвижда проверка на изправността на всички скривалища, попълване на резерва с костюми за радиоактивна и химическа защита и ваксини срещу едра шарка и антибиотици. Стратегията предвижда също построяване на кладенци за вода във всеки германски град, които да могат да снабдяват населението с питейна вода за 14 дни, препоръка към гражданите да се запасят с храна и вода за 10 дни, както и възможност за евентуално връщане на редовната военна служба.

"Ние всички си пожелаваме големите кризи да ни отбягват. Но въпреки това е уместно да се подготвим за всякакъв сценарий", заяви министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер при представянето на документа. Той е изготвян от министерството на вътрешните работи в продължение на 4 години.

Де Мезиер отхвърли критиката на опозицията и на социалдемократите, че с този план се предизвиква излишна паника сред хората. "Това е всеобхватна концепция, разработена хладно и аналитично в продължение на дълго време. Не може и дума да става за всяване на паника", заяви още министърът. Той посочи, че с нея правителството реагира на променената световна обстановка и е готово да реагира при заплахи от нов тип като кибератака или терористично нападение.

Не само Германия, а и НАТО се подготвя за така наречената "хибридна война". Причината за тези мерки е, че готовността за защита от конвенционални нападения вече е морално остаряла, а заплахите днес са нови. Опасенията са най-вече за евентуални терористични или кибератаки, които да лишат населението от продукти от първа необходимост, както и от пропаганда или скрити военни действия, каквито е обвинявана Русия, че извършва в Украйна.

#Берлин #Гражданска защита #война #терористична #кибератака #стратегията #Томас де Мезиер #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници