Атентатът в Италия не носел класическия почерк на мафията

Атентатът в Италия не носел класическия почерк на мафията
Професионалната гимназия, където избухнаха взривовете в събота, носи името на съпругата на прокурора - Франческа Лаура Морвильо Фалконе. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Атентатът в гимназия в южния италиански град Бриндизи не носел обичайният почерк на мафията, заяви вътрешният министър на Италия Ана Мария Канчелиери.

„За момента следователите, които работят по взрива в Бриндизи, нямат основания да смятат, че атентатът е дело на организираната престъпност," каза министърът, цитиран от телевизия „Скай теледжорнале 24" и „Дневник".

Според Ана Мария Канчелиери мафията обикновено атакува конкретни лица - съдии, прокурори, ренегати или членове на конкурентни кланове, а не цивилни обекти като училища.

Двоен взрив пред входа на гимназия уби едно момиче на място и рани тежко десетина нейни съученици, които влизали в сградата преди първия час около 7:45 часа в събота сутринта.

Италианските медии свързват днешната експлозия с 20-тата годишнина от атентата на 23 май 1992 г., при който бе убит магистратът антимафиот Джовани Фалконе.

Сицилианската мафия бе заложила 500 кг динамит под пътя между центъра на град Палермо и летището, по който предстоеше да мине Джовани Фалконе заедно с жена си и тримата си телохранители.

Професионалната гимназия, където избухнаха взривовете в събота, носи името на съпругата на прокурора - Франческа Лаура Морвильо Фалконе.

В близост се намира и централният съд на града. Смята се, че това е атака на организираната престъпност срещу гражданското общество и най-вече срещу младите хора, които в последно време намират кураж да се изправят срещу мафията.

Италиански медии първоначално предположиха, че бомбата, поставена в контейнер за боклук, е била предназначена за разположената наблизо съдебна сграда.

Впоследствие бе установено, че взривното устройство е било прикрепено към ниската ограда около училището, тоест, че мишената е била именно учебното заведение, в което учат предимно момичета.

В момента се провежда демонстрация срещу мафията, която преминава от град в град. Тя трябва да завърши на 23 май на мястото на атентата срещу Джовани Фалконе.

„Големият проблем сега е как да се сдобием с разузнавателна информация за това нападение," каза вътрешният министър.

Ана Мария Канчелиери добави, че е потресена от факта, че училище на името на съпругата на виден борец срещу мафията е станало мишена на бомбеното нападение.

Все още има разминавания за броя на жертвите.

Италианските власти твърдят, че е загинала само 16-годишна ученичка, като още едно дете е в тежко състояние в болница. Ранените са десет. Според CNN и Euronews обаче жертвите са две.

Според официалната информация осем от ранените са ученици в професионалната гимназия по туризъм.

Ана Мария Канчелиери добави, че е уведомила по телефона за случилото се премиера Марио Монти, който е в САЩ за среща на върха на Г-8.

Според „Ройтерс", той е казал, че правителството ще прояви твърдост в борбата с престъпността след днешния атентат в Бриндизи.

Появиха се и данни, че бомбите всъщност са били три, прикрепени към газови бутилки и задействани дистанционно.

Засега никой не е поел отговорност за бомбеното нападение в Бриндизи. Във връзка с атентата градските власти в столицата Рим отмениха над сто прояви, насрочени за тази вечер в Нощта на музеите, предаде ИТАР-ТАСС.

Кметът на Рим Джани Алемано очаква правителството да обяви национален траур. В събота вечерта в Бриндизи ще има демонстрация срещу мафията.

#Италия #Бриндизи #атентат #гимназия #Франческа Лаура Морвильо Фалконе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »