Аквариумни риби заразяват естествените водоеми

Аквариумни риби заразяват естествените водоеми
Източник: www.olx.bg
A A+ A++ A

Австралийски учени от Университета Мърдок в продължение на 12 години са проследявали златните рибки (златна каракуда) в река Вас в Западна Австралия и  открили, че инвазивният вид вреди на местните риби и екосистеми, предаде БНР.

Златните рибки са всеядни и техните хранителни навици могат да станат разрушителни за природата. Те понижават качеството на водата, разбърквайки утайката на дъното на реката, изкопават растения и изяждат всичко, което сметнат за подходящо, включително хайвера на местните риби.

Рисковете са валидни и за България. "Най-малкото е безотговорното пускане на аквариумни риби в естествени водоеми. В много случаи това са топлолюбиви риби, които умират при температури по-ниски от 22-23 градуса и не биха нанесли голяма щета. Но има и друг аспект -  в някои случаи тези риби са носители на болести, които могат да заразят естествените хабитати и другите обитатели на водоемите.По принцип, пускането на чужди видове за нашите водоеми е забранено", коментира директорът ба Института по рибарство и аквакултури проф. Таня Хубенова. 

Хубенова даде за пример американските раци, които не боледуват но пренасят опасна за българските раци зараза.

Т. нар. „слънчак“ също е бил аквариумна рибка, но в момента потиска местните видове в почти всички водоеми у нас, защото се размножава много бързо.

 

#ВАС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"