"Жеравна 2016" събра над 20 000 българи

"Жеравна 2016" събра над 20 000 българи
Източник: delo.bg
A A+ A++ A

Тази година фестивалът на фолклорната носия в Жеравна започна с впечатляващата картина на хиляди българи със запалени свещи в августовската нощ, които пееха "Хубава си моя горо", като част от възпоменанието за героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България, предаде БНР.

Един от официалните гости на "Жеравна 2016" бе носителят на отличието "Апостол на българщината" за 2015 година - писателят Антон Дончев. Авторът на култовия роман "Време разделно" и съпругата му за второ лято облякоха български носии. Официален гост бе и д-р Милен Врабевски - създател на Фондация "Българска памет". Войводите на сдружение "Пазители на българщината" решиха годишното отличие на сдружението за 2016 година - "Апостол на българщината" да бъде връчено именно на него.

Фестивалната програма, като всяка година бе богата и разнообразна. Четири оркестъра един след друг поддържаха нескончаемите хора, за втора година се проведе конкурс на автентични и стилизирани носии. В представянето на автентични български хора участваха 14 клуба и школи за български народни танци от цялата страна, които на място разучиха позабравените стъпки с всички колеги и желаещи. Народните борби и нестинарските игри по традиция събраха много публика.

#Антон Дончев #Време разделно #д-р Милен Врабевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"