„Четири лапи“ спасява последните оцелели животните от най-лошия зоопарк в света

„Четири лапи“ спасява последните оцелели животните от най-лошия зоопарк в света
A A+ A++ A

 

След няколкомесечни усилия вчера екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“, воден от известния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, успя да изведе от Ивицата Газа последните оцелели животни от зоопарка в Хан Юнис, обявен от световните медии преди време за най-лошия на света, съобщава БГНЕС.

Сред останалите живи след бомбардировките и лошите условия на живот 15 обитатели на зоопарка са един тигър, 5 маймуни от различни видове, един пеликан, едно ему, женски елен лопатар, две зъбчати костенурки, два мишелова и две бодливи свинчета.

Екипът на „Четири лапи“ трябваше да се пребори с множество трудности, за да доведе до пълен успех мисията за спасяването на животните от Хан Юнис. Първо собственикът трябваше да бъде убеден да се съгласи да предаде животните и да затвори зоопарка си, след това - да се намери подходящо място за настаняване за всяко едно от тях и накрая – властите в Израел да разрешат транспорта. Заради продължаващия военен конфликт, влизането и напускането на Ивицата Газа е изключително затруднено. „Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, на която е разрешено да работи в региона. Самото упояване на животните, натоварването им в клетки и изнасянето им извън Газа започна в понеделник следобед и се осъществи в рамките на по-малко от 36 часа.

След напускането на Ивицата Газа, животните ще поемат в различни посоки – петте маймуни ще бъдат настанени в спасителен център в Израел, тигърът Лазиз ще отпътува за убежището Лайънсрок, което „Четири лапи“ стопанисва в Южна Африка, а грижите за всички останали животни ще поеме центърът Ал Маава в Йордания.

Зоопаркът Хан Юнис е открит през 2007 г. от местен бизнесмен, като в началото е бил дом на около 100 бозайници, птици и влечуги. Макар вносът на екзотични животни в Ивицата Газа да е забранен, нелегалният трафик на защитени видове през подземни тунели свързващи Палестина с Египет процъфтява до миналата година, когато повечето такива проходи са разрушени или наводнени. В началото на 2015 г. зоопаркът придоби печална слава, след като в медиите изтече информация, че собственикът му не само, че не може да осигури адекватни грижи за животните, а е и мумифицирал починалите обитатели и ги е изложил на показ

#Четири лапи #зоопарк #Ивицата Газа #Хан Юнис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »