Арх. Игнатов: Културното ни наследство е част от живия градски организъм

Арх. Игнатов: Културното ни наследство е част от живия градски организъм
A A+ A++ A

 

Положението, до което е докарано културното ни наследство, е нетърпимо и трябва да бъде променено. Това може да стане от архитекти, защото те имат техническите знания как да стане като имат и помощта и на юристите.

Това заяви председателят на УС на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, съобщава БГНЕС.

Архитектите искат конкретен резултат след последните събития в Пловдив и искат "европейско решение". От КАБ искат спешни законодателни промени, защото Законът за културното наследство в сегашния си вид не защитава недвижимото културно наследство. Промените в закона, за които те настояват са да се помага на собствениците на сгради - паметници на културата. Искат да има законодателни промени, които да позволяват да се конфискуват имоти, а при умишлено унищожаване на такива имоти - действията да бъдат криминализирани.

Сградите да се разрушат и да се преизградят. Ако бъдат преизградени сградите, те ще бъдат макети на това, което е било ще бъдат сгради без памет, които нямат никаква стойност, коментира Игнатов. Нещо подобно се прави с нашите археологически паметници, които се разрушават и на тяхно място се прави бутафорно строителство, което вече няма никаква архитектурна стойност, коментира той.

Трябва да се съхрани паметта и да се намерят архитектурни или градоустройствени решения, за да продължат живота си нататък с целия респект към миналото, заяви арх. Игнатов.

Важно е да се гледа на сградите като части от живия градски организъм. Така, както в медицината към хората се подхожда с превантивни действия, така трябва и с културното наследство, обясни арх. Любинка Стоилова - член на международния научен комитет за наследството на ХХ век към ИКОМОС. Според нея е погрешно да се оставят нещата да стигнат до финалната фаза на стабилност и да започнат да се рушат и едва тогава да започнат да се предприемат каквито и да е мерки. Първо трябва да се сигнализира при проблеми, трябва да има постоянна грижа за тези сгради и когато има неправилни действия и нарушения на закона, да се налагат санкции.

Архитектите предвиждат национална кампания за опазване на българското наследство. Всеки месец в големите градове ще бъдат представяни казуси, свързани със сгради и решения за тях. Ще има изложби, които да показват архитектурните достойнства на всеки град. В началото ще се представи културното наследство на Пловдив.

Заради притесненията си за старите сгради пловдивските архитекти са създали конкурс “Тютюневият град на Пловдив - идентичност, обновяване, приобщаване”, след събитията конкурсът продължава и ще бъде разширен с конкурсно задание за концепция за бъдещото развитие на територията при нови условия.

Архитектите искат всички сгради-паметници на културата, да бъдат идентифицирани и обозначени с табела, която да разказва за тях.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"