Външният министър на Черна гора се отказа от надпреварата генерален секретар на ООН

Външният министър на Черна гора се отказа от надпреварата генерален секретар на ООН
Al Gг от Pixabay
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Черна гора Игор Лукшич се оттегли от надпреварата за поста генерален секретар на ООН, който се освобождава в края на тази година, съобщава БГНЕС.

Лукшич обяви решението си в писмо, изпратено във вторник до председателя на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт. Той изрази надежда, че в крайна сметка изборът ще бъде направен в полза на представителя на Източна Европа. На 21-ви юли се оттегли и кандидатът на Хърватия Весна Пусич.

С оттеглянето на Лукшич от надпреварата, в момента остават 10 кандидата за генералния секретар на ООН: генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (България), администраторът на Програмата на ООН за развитие Хелън Кларк (Нова Зеландия), министрите на външните работи на Аржентина Сусана Малкора, на Словакия Мирослав Лайчак, бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият премиер на Португалия Антонио Гутериш, бившите външни министри на Македония Сърджан Керим, на Молдова Наталия Герман и на Сърбия Вук Йеремич, както и костариканката Кристина Фигерас, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

#Игор Лукшич #генерален секретар на ООН #оттегляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"