НСИ: Ръст при „Воден транспорт”, "Сухопътен транспорт" и "Пощенски и куриерски услуги"

НСИ: Ръст при „Воден транспорт”, "Сухопътен транспорт" и "Пощенски и куриерски услуги"
Източник: www.logistika.bg
A A+ A++ A

 

По предварителни данни през второто тримесечие на 2016 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства с 1.5% спрямо първото тримесечие на 2016 година, предаде БГНЕС.

Ръст е регистриран при дейностите „Воден транспорт”- с 25.8%, „Сухопътен транспорт” - с 2.6%, и „Пощенски и куриерски услуги” - с 2.1%. Намаление на индексите на оборота се наблюдава при „Въздушен транспорт” (3.1%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (1.1%), съобщиха от НСИ.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” нараства с 2.3% спрямо първото тримесечие на 2016 г., което се дължи на дейностите: „Далекосъобщения” (7.2%), „Информационни услуги” (5.6%) и „Радио- и телевизионна дейност” (1.4%). Спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 12.0%, „Издателска дейност” - с 1.5%, и „Дейности в областта на информационните технологии” - с 0.3%.

При Други бизнес услуги най-голямо е увеличението на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” - с 11.3%, докато при „Други професионални дейности” се отчита най-същественото намаление - с 10.1%.

През второто тримесечие на 2016 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства със 7.8% в сравнение със същото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при „Пощенски и куриерски услуги” (11.2%), „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” (9.7%) и „Сухопътен транспорт” (8.5%). Намаление е регистрирано при „Въздушен транспорт” и „Воден транспорт”, съответно със 7.3 и 2.3%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” е с 11.6% по-висок в сравнение с второто тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при всички дейности в състава на сектора, като най-съществен е ръстът при „Информационни услуги” (23.3%) и „Далекосъобщения” (15.8%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо второто тримесечие на 2015 г. е отчетено при повечето дейности, като то е най-голямо при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност” - с 54.5%. Намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” - с 8.1%, и „Други професионални дейности” - с 2.6%. 

#НСИ #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »