Банкери: Защитен пръстен да пази България, Сърбия и Румъния от кризата в Гърция

Банкери: Защитен пръстен да пази България, Сърбия и Румъния от кризата в Гърция
Все още смятаме, че има още много воля в Европа и известна надежда, че ще има решение в Гърция, казва Ерик Берглоф. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около Румъния, България и Сърбия трябва да бъде изграден „защитен пръстен", който да ги предпази от ефектите на евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, предложи главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф.

Според представители на централни и търговски банки, участващи в годишната среща на ЕБВР в Лондон, най-голямата от трите страни – Румъния, ще устои на кризата въпреки значителното присъствие на гръцки банки във финансовия сектор на страната, предаде „Дневник", позовавайки се на Си Ен Би Си.

Налице са опасения, че гръцките банки, опериращи в региона, няма да са в състояние да финансират своите филиали и някои анализатори изразиха безпокойство относно тегленето на ресурси от тях.

По думите на Ерик Берлоф вече действат мерки за справяне с последиците от евентуален деливъридж - намаляване съотношението на заемния капитал към обикновения капитал, в банките, въпреки че по въпроса не се говори много.

„Все още смятаме, че има още много воля в Европа и известна надежда, че ще има решение в Гърция," казва Ерик Берглоф.

Си Ен Би Си припомня, че когато първата вълна от кризата удари Централна и Източна Европа през 2009 г., западните банки, които оперираха в региона, и местните власти се събраха в столицата на Австрия и създадоха т. нар. Виенска инициатива - споразумение, целящо да противодейства на ефекта от рухването на „Леман брадърс" върху страните от Централна и Източна Европа.

Съгласно тази инициатива западните банки се ангажираха да поддържат резервите на своите източни филиали въпреки нуждата от капитали в банките майки, за да бъде предотвратено изтичане на пари от региона.

Виенската инициатива постигна успех и от региона нямаше голям отлив на капитали, но поради дълговата криза в еврозоната регионът не успя да се възстанови и затова стартира инициативата Виена 2.0.

В нея западните банки обещават да поддържат стабилни дългови нива в държави като Румъния, които получават помощи от Международния валутен фонд.

Заместник-управителят на румънската централна банка Кристиан Попа казва пред Си Ен Би Си, че засега няма признаци за теглене на депозити от банките, нито се забелязва спад във финансирането на филиалите на чуждестранните банки от банките майки.

Кристиан Попа изразява надежда, че Гърция ще преодолее кризата и ще остане в еврозоната.

#Румъния #България #Сърбия #Гърция #Европейска банка за възстановяване и развитие #ЕБВР #Ерик Берглоф #Виенска инициатива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"