Пожарът в Пловдив - кой е виновен?

Пожарът в Пловдив - кой е виновен?
Източник: trud.bg
A A+ A++ A

Окръжна прокуратура-Пловдив вчера привлече като обвиняем и задържа 44-годишния Любомир Данчев за умишлен палеж на бивши Тютюневи складове в Пловдив, предаде БГНЕС.

Любомир Данчев е задържан за срок от 72 часа. Мъжът е бездомник и от една година е живял на четвъртия етаж в една от изоставените стаи. Любителско видео показва как той влиза в сградата, а минути по-късно пламва и огънят. Данчев е криминално проявен и осъждан. Предстои разследващите да установят как обвиняемия е подпалил сградата. Пред полицията той обяснил, че изпуснал цигара и така огънят е тръгнал. Първоначално обвиняемият отрече да е причинил пожара и заподозря умишлен палеж.

Обвинението е, че Данчев на 20 август 2016 г. е запалил една от сградите на Тютюневия склад, намираща се на ул. „Екзарх Йосиф“ №13, собственост на „Р.И.П.А.“ ООД –Пловдив. Пожарът се е разпранил и върху другите сгради, които се намират на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява към момента, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД –Пловдив.

Пожарът изложи на опасност живущите в близките сгради, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. Деянието е определено от органите на реда като престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се извършват процесуално-следствени действия – извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал.

Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Предстои извършване на допълнителни огледи, които ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие на бездомника. Ще се проверява дали привлеченият като обвиняем Любомир Данчев е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението.

По данни на Пожарната служба в Пловдив първоначално пожарът е пламнал около 15 часа в събота, като обхвана три от сградите, намиращи се в карето между улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М. Димитров", и до вечерта ги унищожи напълно.

От Камарата на архитектите в Пловдив написаха открито писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, в което обясняват какви действия трябва да бъдат предприети оттук нататък. 

„Искаме на първо време сградата да бъде укрепена по най-бързия начин, което е в ръцете на местната власт. До края на седмицата експертен съвет на община Пловдив трябва да се събере и да приеме проект за укрепване. Една силна буря може да доведе до събаряне на тези стени. Най-ценното в момента е да се запази фасадата на изгорелите сгради, която е съхранена. Настояваме и за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради, които са паметници на културата, да се криминализира. Второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имот”, обясни председателят на Камарата на архитектите в Пловдив Петко Костадинов.

"Всички в града знаят, че тези складове за доста апетитна хапка, тъй като те са в идеалния център на града. Тяхната реновация е много по-скъпа, отколкото построяването на нова сграда, така че е нормално да има различни хипотези и съмнения. Няма да крия, че версията, че складовете за подпалени от този бездомник ми звучи леко комична”, коментира Асен Асенов от фондация „Пловдив 2019”.

Вече пети ден районът продължава да бъде отцепен. Все още продължават да горят греди в четирите опожарени тютюневи склада. И тази сутрин пожарникарите гасят огъня.

 

 

#Любомир Данчев #тютюневия склад #Пловдив #Камарата на архитектите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници