Историята на сириеца, който работи в Австрия, но иска да се върне в родината си

Историята на сириеца, който работи в Австрия, но иска да се върне в родината си
A A+ A++ A

Всеки ден по улиците на Сирия умират деца. От началото на войната са загинали повече от 20 000 деца на около 6-годишна възраст. Това заяви пред „Дарик" сириецът Дергхам Кашул Мали, който успява да избяга и от две години живее и работи в Австрия.

По думите му жертви на войната в Сирия са основно цивилните граждани, а не екстремистите от „Ислямска държава". Той описва ситуацията в Сирия като катастрофална.

Останеш ли там, трябва да станеш един от тях - от екстремистите, от умерената опозиция или от правителствените военни сили, да се биеш и да бъдеш част от насилието, разказва Дергхам.

Той е убеден, че ако има и едно сигурно място в Сирия, 90% от тези, които са избягали, биха се върнали. Европейският свят не му харесва, защото е много различен. Хората в Австрия определя като мили и сърцати и казва, че ако някой ден се върне в родината си, иска да занесе със себе си тази човечност.

Дергхам Кашул Мали е на 24 години. Три години след началото на войната, през 2014-а тръгва от Сирия. Преминава през т.н. "балкански маршрут" - през Турция, Гърция, после Македония и Сърбия. След това решава да тръгне към Унгария, но се озовава в Австрия, където получава убежище. Вече две години живее и работи там. А от Сирия си тръгва заради войната.

"От бомбите, които самолетите непрекъснато пускат. Повече от 20 страни атакуват "Ислямска държава" в Сирия. Това е една подземна групировка. Но всеки, който е умрял, е обикновен човек. ИДИЛ си остават под земята. Те имат перфектните места, където да бъдат скрити, защитени. Но обикновените хора, които са по улиците, умират. Всяка минута падат по две-три бомби на улицата и умират цели семейства, децата им. Малки деца умират. Досега повече от 20 000 деца около 6-годишна възраст са загинали в тази война", казва той. 

В Австрия има любов и човечност, казва Дергхам. "Хората сма много мили, сърцати са. В Сирия не е така. Когато има диктатура, правителството мачка хората, потиска ги. Отнася се с тях строго и те са подтискани. В Австрия има любов. Хората са човечни. Искам това в Сирия. Ако се върна, бих взел това със себе си", допълва той.

Според Дергхам повечето сирийци биха се върнали, ако в Сирия няма война. Той също иска да се върне. "Това е желанието ми, това е родината ми. Когато няма кръв по замята, човек може да направи всичко", казва той.

Хората трябва да са предпазливи спрямо бежанците, но не трябва да се страхуват от тях. Страхът те прави слаб, казва още Дергхам.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »