Цените на петрола на азиатския пазар тръгнаха надолу след информацията за очаквано увеличение на добива в Ирак

Цените на петрола на азиатския пазар тръгнаха надолу след информацията за очаквано увеличение на добива в Ирак
Източник: www.memoriabg.com
A A+ A++ A

Цените на петрола се понижиха по време на азиатската електронна търговия след информацията за очакваното увеличение на добива в Ирак, съобщи Франс прес. В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври понижи цената си с 54 цента до 47,98 долара за барел, предаде БНР. 

В петък цената на септемврийските контракти нарасна с 22 цента до 49,11 долара. Лондонският сорт "брент" от Северно море днес поевтиня със 73 цента до 50,15 долара за барел.  В последно време черното злато си върна 20 процента от стойността си на фона на надеждите, че производителите ще постигнат съгласие за замразяване на добива, за да подкрепят спадащите цени в резултат на свръхпредлагането.

Фючърсите върху американския лек суров петрол се понижиха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, а тези върху глабалния бенчмарк Брент спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел. Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък, като са поскъпнали с над 50% от достигнатото през януари 12-годишно дъно.

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто. 

Иран заяви, че няма да участва в неделната среща, тъй като няма да приеме предложения за замразяване на производството. „Казахме на страните от ОПЕК и на страни като Русия, които не са част от ОПЕК, че трябва да приемат реалността – Иран се върна на петролния пазар“, каза министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Занганех. „Ако замразим добива си на петрол на нивата от феврури, това означава, че няма да имаме никакви ползи от вдигането на ембаргото“, добави той. Санкциите срещу Техеран бяха вдигнати през януари, след като страната прие условията за своята ядрена програма.

Към момента експертите очакват ново поевтиняване на суровината, като се има предвид, че Саудитска Арабия заплашва с увеличаване на своето производство. 

Саудитска Арабия и Русия одобриха предложението да се замрази производството на петрол на нивата от януари до 1 октомври, като се очаква и други страни да го приемат, коментира петролният министър на Оман Мохаммед Ал Руми.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, ще брани пазарния си дял с добиви за 10,3 млн. до 10,4 млн. барела на ден, ако и други производителки се съгласят да замразят добивите, коментира принцът Мохаммед бин Салман.

Цената на петрола падна от средата на 2014 г. до края на 2015 г. с близо 70%. Членовете на ОПЕК, както и други важни страни, които добиват петрол, като Русия, преговарят от седмици за възможностите за ограничаване на бързия срив на цената.  

#Брент #Азия #ОПЕК #Иран #Русия #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"