Блогърът Алексей Навални ще се кандидатира за президент, въпреки че законно може да го прави чак през 2033г.

Блогърът Алексей Навални ще се кандидатира за президент, въпреки че законно може да го прави чак през 2033г.
A A+ A++ A

Руският опозиционер Алексей Навални реши да се кандидатира за президентския пост на изборите през 2018 г. За целта блогърът настоя пред Върховния съд делото "Кировлес", по което бе осъден, да бъде преразгледано въз основа на решението от 5 юли на Европейския съд по правата на човека, съобщава ДАРИК Нюз.

ЕСПЧ се произнесе по жалба от Навални и обявения за негов съучастник Пьотр Офицеров. Страсбургските магистрати отказаха да обявят за политическо делото за злоупотреба със средства на руското държавно предприятие за експлоатация на горите "Кировлес", по което Навални и Офицеров получиха условни присъди и глоби.

Те обаче признаха, че "има връзка" между антикорупционната дейност на Навални и "стремежа" на федералното следствие да го обвини. Съдът реши, че са били нарушени правата на двамата осъдени на справедлив процес, гарантирани с европейска конвенция, и задължи руските власти да им изплатят общщо над 87 хил. евро.

Според "Комерсант" адвокати на Навални поискали съдействие от Комитета на министрите наСъвета на Европа. Те изтъкнали, че ако делото не бъде преразгледано, Навални няма да може да се кандидатира.

"Без натиск от страна на Кабинета на министрите едно повторно отваряне на делото ще бъде чиста формалност, а (руският) Върховен съд ще пренебрегне изводите на Европейския съд и ще остави присъдата без промени, както е правил в подобни случаи при политически обагрените дела срещу Михаил Ходорковски и Алексей Пичугин", обясняват юристите.

Докато изтече условната му петгодишна присъда, постановена през 2013 г., Навални няма право да участва в избори, а след това също няма да може, тъй като съдимостта му няма да бъде погасена. Това ще стане след още пет години, колкото е наложеният допълнително на опозиционера изпитателен срок.

И тогава обаче Навални няма да си възвърне пасивното избирателно право, тъй като законът за президентските избори разрешава на наказаните за тежки престъпления да се кандидатират едва десет години след погасяване на съдимостта. Следователно опозиционерът не може да участва в избори до 2033 година.

По данни от айта на Съвета на Европа въпросът за изпълнение на решението на ЕСПЧ ще бъде разгледан от Комитета на министрите на Съвета на Европа в края на септември.

#Русия #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници