МК глобява с 30 000 лв. собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив

МК глобява с 30 000 лв. собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Министерство на културата (МК) ще глоби с 30 000 собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Това е максималната, предвидена в закона, санкция, каза министър Вежди Рашидов. Той пристигна в Пловдив, за да огледа останките от Тютюневия град, предаде БГНЕС.

Министерството на културата приема спешни законодателни промени, които целят да надвишат този размер от 30 000 лв, които и самият министър, определи като твърде скромен. От Министерството на културата заявиха, че ще бъдат безпощадни към собствениците, които стопанисват подобни сгради.

От министерството настояват собствениците да възстановят опожарените сгради в автентичния им вид. 

"Ако се окаже, че е умишлен палежът, трябва да си понесе с пълната строгост на закона отговорността. Ако това е така - то е престъпление. Не може паметници на културата с лека ръка да се събарят", каза министър Рашидов. Той допълни, че ако се докаже, че палежът е умишлен, ще им бъде наложено да ги преизградят.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви категорично, че не са декларирани инвеститорски намерения от страна на собствениците, с които би могло да се предизвика умишлено опожаряване на сградите на бившия тютюнев склад. Според Тотев, който е бил на мястото на пожара до 01.00 часа през нощта, трудно е да си представи човек как някой съзнателно предприема действия, които водят до толкова опустошителни резултати и представляват толкова голям риск за хората.

Тотев назова днес имената на собствениците на изгорелите сгради. На три от складовете, попадащи в два имота, собствениците са един и същи, а фирмата е "Рипа" ООД. Складът, който изгоря последен е на "Галакси Пропърти груп" ООД.

От днес започва проверката на инспектората към Министерството на културата в Пловдив. "Ръководството ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени", заяви министър Рашидов. "Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности."

Рашидов се закани, че през септември ще бъде внесена втора порция поправки в Закона за културното наследство, с които сериозно ще бъдат утежнени глобите за безстопанственост на културни ценности.

Днес блокадата на разширен периметър около мястото на бедствието бе преместена с една пресечка навътре, така че движението поне малко се облекчи. Предстои да се решава и обезопасяването на останките, които са пред риска да се самосрутят.

Част от хората, които протестираха пред складовете вчера със цветя и лозунги срещу мафията, днес изразяват своя протест пред общината.

#МК #Пловдив #Тютюневия град #Иван Тотев #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"