Трети ден продължава борбата с пожара в Сакар планина

Трети ден продължава борбата с пожара в Сакар планина
Източник: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

Трети ден продължава пожарът в Сакар планина. Към момента пламъците са стихнали, но не са напълно потушени. Стихията все още не е локализирана и пожарникарите подновиха гасителните действия рано тази сутрин, предаде bTV.

През нощта противопожарните екипи и служителите на лесничействата дежуриха, за да не допуснат разрастване към населени райони. На място има около 15 пожарни екипа, които ще останат през целия ден, посочи гл. комисар Николай Николов, директор „Пожарна безопасност и защита на населението."

С повишаването на температурите има опасност от ново възпламеняване, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция Хасково. Огненият ад между Изворово, Дрипчево и Оряхово унищожи 50 хиляди декара площ. От тях над 4700 декара са на горския фонд. Изгорели са още бадемови и лозови насаждения, слънчогледови ниви и пасища. Загубите все още не са изчислени. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за стриктно спазване на забраните за боравене с огън през лятото. Той е категоричен, че огромните бедствия в голямата си част се случват заради човешкото безхаберие и настоя за повече морал и отговорност. И за днес за хасковска област остава в сила червен код за опасност от пожари.

За момента евакуация на населението от близките села не се налага. Имало е случаи, в които огънят е успял да стигне и дворовете на живеещите в района и бързата реакция на огнеборците и доброволци е предотвратила щети.

По думите на областния управител Станислав Дечев всички екипи са налични, а хеликоптер вече не е нужен.

 

#Сакар планина #Николай Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници