Комисар Румен Димчев за складовете в Пловдив: Не се ангажирам с умишлен пожар

Комисар Румен Димчев за складовете в Пловдив: Не се ангажирам с умишлен пожар
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

От Община Пловдив обещаха днес в 10.30 да обявят кои са собствениците но изгорелите тютюневи складове. Причината е, че трябва да се разгледа обстойно кадастралната схема, защото през годините собственикът се е променял, предаде БНТ.

Според началник-сектор "Пожарорязане и спасителна дейност” комисар Румен Димчев е трудно да се каже дали е имало синкав дим, както твърдят очевидци, защото пожарът е бил на голяма площ.

"Нормално е от някъде да има синкав дим, заради голямата площ , която е 500 кв. м. Ако е имало нещо, това е от третирането на дървесината, което е предпазвало от дървояди, тъй като не се знае с какво е третирана. Категорично не се ангажирам с умишлен пожар на този етап", коментира Димчев.

Димчев заяви още, че не е усетил да мирише на нафта, както казват пловдивчани в близост до мястото на инцидента. Той уточни, че това, което е горяло и е опасно е покривната конструкция и междуетажният градоред. Цялата дървена конструкция е паднала в ниската част и в момента има тлеещи греди, които периодично се погасяват от дежурния екип. 

По-рано имаше съмнения, че пожарът, унищожил бившите тютюневи складове в Пловив, е предизвикан умишлено от човешка ръка.

По данни на Пожарната служба в Пловдив първоначално пожарът е пламнал около 15 часа в събота, като обхвана три от сградите, намиращи се в карето между улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М. Димитров", и до вечерта ги унищожи напълно.

Пожарът се разрасна отново снощи около 22 ч. Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, пламна изненадващо четвърти, който се намира през една улица от стихията. 

Очевидци твърдят, че са забелязали синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция, посочи Цвятко Дешев, който е говорител на противопожарната служба. Хората от най-близките къщи изпаднаха в паника, някои от тях се евакуираха, а други подготвяха маркучи, за да гасят домовете си.

Сутринта в неделя на 21.08 огнището на пожара беше локализирано. Слабо засегната е била и пета сграда - отново тютюнев склад, но ремонтиран, в който в момента има фитнес център.

Костадин Боянов, който живее в близост до огъня, коментира, че от обяд вчера е следил въглените и е мокрил покрива постоянно. Хората се страхували за домовете си и призовавали да се намеси хеликоптер или гражданска защита. Заради огнения ад хората от квартала останаха и без ток. Пожарникарите спряха електроподаването от съображения за сигурност.

Началникът на криминална полиция Георги Георгиев заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата. „Абсолютно не може да кажем как е възникнал, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види”.

Борбата с огнената стихия продължи 15 часа. Днес вече се вижда само дим от тлеещи останки във вътрешността. Две пожарни все още са на място и следят за евентуално възпламеняване.

Общината свика Кризисен щаб, който нареди да бъде затворен районът около складовете в голям периметър. Достъп до изгорелите сгради е напълно спрян, поставена е полицейска охрана.

В неделя министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място за изгорелите тютюневи складове в Пловдив.

В съобщението се посочва че тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов" (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След окончателното приключване на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. Складовете вече имат архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., информират от министерството.

 

#Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници