Арестуваха предполагаем съмишленик на Гюлен в Азербайджан

Арестуваха предполагаем съмишленик на Гюлен в Азербайджан
Източник: news.day.az
A A+ A++ A

 

В Азербайджан задържаха съветник на водача на опозицията Фаиг Амиров по подозрение, че притежава книги на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад неуспешния опит за военен преврат в Турция. Анкара е близък съюзник на бившата съветска република, предаде БГНЕС.

Амиров, съветник на водача на опозиционната партия Народен фронт на Азербайджан Али Керимли, е обвинен в насаждане на религиозна омраза и може да получи до пет години затвор, цитира АФП неговия адвокат Аджил Лайиджев.

Според следователите в колата на Амиров, който отговаря за финансите на главния опозиционен вестник „Азадлиг“, са намерени книги на Гюлен. Амиров подчерта, че книгите не са забранени в Азербайджан и той не е правил публични изявления, които може да бъдат изтълкувани като насаждане на религиозна омраза.

Опозиционният водач Али Керимли уточни, че Амиров е бил задържан в събота сутринта в апартамента си от цивилни служители на сигурността.

Азербайджан, светска страна с предимно мюсюлманско население, предприе хайка срещу привърженици на живеещия в САЩ имам Гюлен, когото Анкара подозира, че е организирал пуча на 15 юли.

В петък азербайджанските власти задържаха по обвинение в злоупотреба с власт четири души за предполагаеми връзки с Гюлен.

През юли Баку затвори частен ТВ канал, който смяташе да излъчи интервю на Гюлен, изтъквайки, че иска да предотврати всяка провокация, която може да навреди на стратегическото партньорство между Турция и Азербайджан.

Всички поддръжници на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в Азербайджан ще бъдат разкрити, обяви заместник-шефът на президентската администрация, завеждащ отдела за международни връзки Новруз Мамадов. 

#Фетхуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"