Стена в Сандански пантеон на патриотизма и българщината

Стена в Сандански пантеон на патриотизма и българщината
Източник: www.monitor.bg
A A+ A++ A

 

Ученици от две гимназии в град Сандански сътвориха най-дългия трибагреник, боядисвайки в бяло, зелено и червено 100-метровата стена под учебното заведение. Като добавка те са нарисували портретите на национал-революционери, както и безсмъртното стихотворение "Аз съм българче" на Иван Вазов, предаде БГНЕС.

Така бетонната стена се превърна в пантеон на патриотизма и българщината.

Проектът, който стана кауза номер едно в курортния град бе завършен преди два дни, дело е на ученици от намиращите в съседство две гимназии-„Яне Сандански” и земеделската, носеща името на Климент Тимирязев.

Освен националния трибагреник върху стената, висока от 2.50 метра до 60 сантиметра, са нарисувани портретите на Георги Раковски, Васил Левски, Райна Попгеоргиева и Христо Ботев. Между тях се четат стиховете на „Аз съм българче”.

Дребно, но социално значимо дело във време, когато се поставя под съмнение националната ни идентичност, когато се правят опити за подмяна на исторически факти. И във време, в което все по-голяма част младото поколение не помни националните ни герои.

„Всяка сутрин тръгвайки на работа, виждам едни хора, които заслужават да са тук, защото са дали много за България. Няма да има други като тях. Много е хубаво, че ги направиха тук, за да могат децата да ги виждат. Да растат с тях и дано наследят техния дух, за да бъдат като тях смели и пазят родината си”, каза пред БГНЕС Митра Шуманова, живуща на улицата с най-дългия трибагреник.

Тя се надява делото на учениците да се запази в това състояние. „Много е трудно да се опази такова нещо”, категорична бе тя.

Проектът е завършен в петък, а стометровото българско знаме в Сандански има и официална Фейсбук страница. На нея създателите благодарят на всички за подкрепата: „Нямаме думите, с които може да Ви опишем петмесечния си оптимизъм! Благодарим Ви, че повярвахте в нас и ни гласувахте доверие! Направихме го заедно!”. 

#Сандански #Иван Вазов #Яне Сандански #Васил Левски #Христо Ботев #Георги Раковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"